Anna Jacoba- en Prins Hendrikpolder Uitvoering

Anna Jacoba- en Prins Hendrikpolder Uitvoering
Dijkvak Anna Jacoba- en Prins Hendrikpolder
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



Schorzijdebij op Rumoirtschorren (Peter Meininger)
aanbrengen nieuwe teenconstructie
nieuw aangebrachte kreukelberm
aanbrengen betonband
verwijderen te dunne kleilaag en aanbrengen fosforslakken
verdichten fosforslakken
aanbrengen gekantelde Haringmanblokken

Er zijn meldingen gedaan in het kader van het bouwstoffenbesluit. Hierop zijn twee reacties ontvangen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De melding was niet tijdig verricht en er is twijfel aan het productcertificaat voor de betonbanden. Er is voor het bepalen van de mate van uitloging alleen rekening gehouden met het bevochtigen van de bouwstof door neerslag en vochtige lucht. Wanneer een bouwstof geheel of gedeeltelijk onder water wordt toegepast, en de bouwstof in theorie dus meer zou kunnen uitlogen voldoet het overlegde productcertificaat niet. De vraag is op welk niveau in de glooiingsconstructie de banden worden toegepast.

De aannemer heeft vragen over het zand dat moet worden aangebracht voor de schorzijdebij. Conform bestek moet iedere 500m ca. 5 m3 zand worden aangebracht. De locaties worden in overleg met de ecoloog geregeld, het zand wordt aan het einde van het werk aangebracht.

De aannemer heeft de dijk gemaaid en het veek opgeruimd. Ook het schor dient te worden gemaaid. Vanwege de hoge waterstand van vorige week ligt er nu weer veek. De aannemer zal dit verwijderen. De aannemer voorzit problemen bij het maaien van het schor. Het doel van het maaien, ook op het schor, is het voorkomen dat er vogels gaan broeden in de werkstrook. Om dit te voorkomen zijn er meerdere manieren mogelijk. In Saeftinge is men er vorig jaar met een hydraulische kraan overheen gereden en is de vegetatie plat gedrukt. Deze optie is nu ook op dit werk uitgevoerd.

Het tijdschema in de planning geeft problemen. De geplande werkzaamheden aan de glooiing lopen door na 1 oktober. De aannemer verwijst naar het bestek en geeft aan dat het tijdschema voldoet aan het gestelde in het bestek. Het waterschap is het hier als beheerder niet mee eens. De planning wordt aangepast en de glooiing zal op 1 oktober dicht zijn.

Er is een ruime inkassing gemaakt tegen de kruin van de dijk. De directie geeft aan niet blij te zijn met de inkassing. Het is niet de bedoeling dat de aannemer zoveel ruimte in gebruik neemt. Er zal niet meer worden ontgraven tot aan de zandkern van de dijk. In het vervolg zal hier rekening mee worden gehouden.

Er is door een ecoloog gekeken of er nog broedende vogels aanwezig zijn tussen dp 550 en 566. Op het deel van dp 566 tot en met dp 560 mag de aannemer verder met zijn werkzaamheden. Het overige deel is nog niet vrijgegeven, hier geldt een beperking tot 1 juli.

Tijdens de werkzaamheden zijn er een aantal oeverzwaluwen op het werk aangetroffen. Er is contact geweest met de ecoloog. Het werk hoeft niet stil te worden gelegd. Op de locatie waar de oeverzwaluwen zijn aangetroffen mogen geen blokken worden geplaatst in de glooiing. De uit de glooiing komende blokken die er staan moeten blijven staan.

Tijdens de laatste bouwvergadering is een leerzame evaluatie gehouden over het uitgevoerde werk.






De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares