Anna Jacobapolder Ecologie

Anna Jacobapolder Ecologie
Dijkvak Anna Jacobapolder
OM werkproces stap c) Ecologie

Activity IOR



In het detailadvies wordt de aanwezige flora geïnventariseerd, zowel in de getijzone als in het hoger gelegen deel. Deze inventarisatie is de basis van het advies over het te kiezen materiaal voor de nieuwe bekleding. De diversiteit en de mate van begroeiing moet minstens evenwaardig zijn aan de vroegere begroeiing. Het advies voor de Willempolder is naderhand toegevoegd omdat het dijktraject in een later stadium is verlengd.


Eén van de mitigerende maatregelen die voor de werkzaamheden in 2008 bij de Bruinissepolder is genomen, is het aanleggen van een alternatieve broedplaats voor de Bontbekplevier. Deze is aangelegd nabij de voormalige landbouwhaven van de Anna Jacobapolder.


Aan het einde van de zomer van 2008 zijn rugstreeppadden aangetroffen in het depot dat in 2009 wordt gebruikt voor de werkzaamheden aan het dijktraject Anna Jacobapolder (deel 2) en Willempolder. Er zijn diverse maatregelen voorgesteld om het depot onaantrekkelijk te maken voor rugstreeppadden. Deze zijn uitgevoerd maar hebben niet overal geleid tot een situatie die de rugstreeppad afschrikt. Plaatselijk zijn rijsporen gevormd waarin water blijft staan, zodat de pad er eitjes achterlaat.


Begin juni is de dijkverbetering geïnspecteerd. Hierbij is waargenomen dat de dijk langs de Willempolder niet is gemaaid. Werkzaamheden langs de Willempolder dienen daarom pas plaats te vinden na het broedseizoen. Geconstateerd is dat de werkzaamheden lang de Rumoirtschorren zorgvuldig worden uitgevoerd. De aannemer ontziet het schor zo veel als mogelijk om schade te beperken.


Eind juni is de Willempolder opnieuw bezocht. Buitendijks waren geen broedvogels, nesten of jonge vogels aanwezig. Er is daarom geen bezwaar om direct te beginnen met de aanleg van de kreukelberm. Binnendijks zijn langs de onverharde weg diverse stapels betonblokken opgeslagen. Op de meest zuidelijke stapel zat een schijnbaar broedende Scholekster. Deze stapel dient met rust te worden gelaten tot na het uitkomen van de jongen. Verder is het opslagterrein bezocht. In het zuidwestelijk deel zijn diverse broedvogels aanwezig, een Scholekster, een alarmerende Bontbekplevier, een paar Patrijzen met een jong en een paar Kieviten met ten minste één jong. Dit gedeelte dient met rust te worden gelaten tot tenminste 1 augustus.


Diverse kleine plasjes leken recent uitgedroogd. In sommige hiervan lagen dode larven van rugstreeppadden ("paddenvisjes"). Een grote concentratie paddenvisjes (duizenden) was aanwezig in een soort ringsloot rond een lage bult zand in het noordwestelijk deel. Naar verwachting zal ook deze plas snel uitdrogen, zeker bij het voorspelde warme weer. Dan zullen alle larven sterven. Het is te overwegen van elders water aan te voeren en aldus het plasje is stand te houden, tot na het metamorfoseren van de visjes tot kleine padjes. Het verdient aanbeveling het geplaatste paddenscherm nog eens grondig na te lopen: dit dient geheel gesloten te zijn bij de bodem (ingraven).


In oktober is nog een bezoek gebracht aan het dijktraject. Ook nu bleek weer dat de bescherming van de rugstreeppad niet optimaal was. Het leefgebied van de Rugstreeppad in het depot in de Willempolder is ondanks adviezen toch bereden en er is zand in gestort. Dit zand in het depot kan nu niet meer verwijderd worden voordat de paartijd (half april) van Rugstreeppadden is aangebroken.


Verder bleek dat de aanvullingen van het schor slechts gedeeltelijk zijn uitgevoerd, deze aanvulling voldoet niet aan hetgeen was beschreven in de Passende Beoordeling. Het deel dat wel is aangepast ziet er op het oog goed uit, later bleek dat de hoogte van het maaiveld te hoog lag om een goede schorvegetatie te kunnen verwachten. Het bleek dat tijdens de verdere werkzaamheden veel schade zou worden veroorzaakt aan het aanwezige schor, daarom zijn de werkzaamheden gestopt. Tijdens nader overleg met vertegenwoordigers van projectbureau Zeeweringen, waterschap Scheldestromen, het Zeeuwse Landschap en de Provincie Zeeland is gebleken dat een groot deel van de benodigde schoraanvulling gerealiseerd kan worden nabij de Bruinisser Stelberg. In 2011 is hier uitvoering aan gegeven.

Lessons Learned

Het depot was aangemerkt als leefgebied van de beschermde rugstreeppad. Dit moest onaangetast blijven door goede afwatering (poeltjes zouden kunnen zorgen voor explosieve populatiegroei) en een verbod op het storten van zand. Op 10 september werd geconstateerd dat toch grote hoeveelheden zand waren opgeslagen en dat er herhaaldelijk was gereden door het leefgebied. Het projectbureau had de aannemer beter kunnen verplichten het leefgebied van de rugstreeppad af te zetten met hekken zodat werkverkeer hier geen toegang had gehad.

Rumoirtschor

In 2009 was geconstateerd dat de aanvulling van het schor slechts gedeeltelijk was uitgevoerd. In 2011 werd het werk weer opgepakt en werd een toetsing van het uit te voeren werk opgesteld: de schoraanvulling ter hoogte van de Bruinisser Stelberg. Deze memo beschrijft en toetst deze effecten aan de Natuurbeschermingswet en kijkt of een aanpassing van de huidige vergunning vereist is. Door het projectbureau wordt de reden van uitstel in 2009 en het voornemen tot verder herstel van het schor aan de provincie uitgelegd. Door het waterschap wordt de provincie gevraagd of hier een wijzigingsvergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 voor nodig is. Hierop stelt de provincie dat een dergelijke vergunning niet benodigd is en dat de werkzaamheden mogen worden uitgevoerd. Deze bestaan uit het gedeeltelijk afgraven van het eerder uitgevoerde werk. Het was gebleken dat dit te hoog was aangelegd om de beoogde wadvegetatie te kunnen verwachten. Met deze grond is op twee locaties een aanvulling uitgevoerd. Nadat het werk gereed is, wordt een controle uitgevoerd waar wordt geconstateerd dat het oppervlak van het werk eigenlijk aan de ruwe kant is. Geadviseerd wordt om in 2012 te bezien of door inwerking van de natuur de vlakheid is verbeterd en de schorvegetatie tot stand komt.

















De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares