Anna Jacobapolder Ontwerp

Anna Jacobapolder Ontwerp
Dijkvak Anna Jacobapolder
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



nieuwe schorrandverdediging
aanleg verborgen bekleding bij Bruinisser Stelberg
oude kade landbouwhaven
verborgen bekleding van gepenetreerde breuksteen
verborgen bekleding ter plaatse van havendam

Voor dit traject zijn in de loop van de tijd meerdere randvoorwaarden afgegeven. Vernieuwde inzichten leidden tot de in dit ontwerp toegepaste waarden die in bijgevoegd Overzicht golfrandvoorwaarden zijn weergegeven. Later is de lange duur factor waarmee in het Oosterschelde gebied wordt gerekend aangepast. Hierdoor zijn de bekledingsdikten eveneens aangepast. Dit leidde tot een erratum in de ontwerpnota. Ook de lengte van het project is in een later stadium aangepast, de Willempolder is voor een groot deel toegevoegd omdat uit de toetsing bleek dat de aanwezige bekleding ernstig tekortschoot. In het startoverleg komen diverse problemen aan de orde, die van belang zijn voor het ontwerp.. Plaatselijk zijn speciale oplossingen ontworpen om de veiligheid te waarborgen en gelijktijdig culturele aspecten zo goed mogelijk te sparen. Onderstaand wordt eerst de algemene situatie behandeld, daarna komen de bij “Bijzonderheden” genoemde delen zo nodig aan de orde.

De nieuw ontworpen bekleding langs de Anna Jacobapolder bestaat in de ondertafel uit gekantelde blokken, hierboven uit zuilen. Ter plaatse van de hollestelle wordt een verborgen glooiing aangelegd van gepenetreerde breuksteen, die aan de onderzijde aansluit op een damwand. Langs de landbouwhaven en in de veerhaven wordt de oude bekleding overlaagd met gepenetreerde breuksteen, de havendammen worden achterlangs voorzien van een verborgen glooiing, eveneens van gepenetreerde breuksteen. Langs de Willempolder bestaat de ondertafel uit een overlaging van gepenetreerde breuksteen en de boventafel uit betonzuilen. Op de stormvloed berm wordt een nieuwe onderhoudsstrook aangelegd, die langs de Anna Jacobapolder afgesloten is voor fietsers en voetgangers. De toplaag wordt in open steenasfalt uitgevoerd en afgestrooid met grond. Langs de Willempolder bestaat de onderhoudsstrook uit steenslagasfaltbeton. Na voltooiing van het vak Willempolder en Abraham Wissepolder wordt deze onderhoudsstrook opengesteld. De ophoging en herinrichting van het havenplateau wordt uitgewerkt in overleg met de restaurant -hotelhouder.

Eendenkooi

Ter hoogte van dp 593 ligt achter de dijk een eendenkooi. Deze is in beheer bij het Zeeuwse Landschap. Bij de verbetering van Anna-Jacobapolder is overeengekomen nabij de eendenkooi geen depot in te richten omdat dit conflicteert met de stiltezone om de eendenkooi. De eendenkooi is van belang als rust- en broedgebied.

Schorrandverdediging Rumoirtschorren

De schorrandverdediging van de Rumoirtschorren is in 2008 verbeterd en valt daarmee buiten de verbetering van de glooiing van dit dijkvak. De verbetering van de schorrandverdediging is apart beschreven. De schorrandverdediging is verhoogd tot circa NAP +2,0 m. De verdediging is ontworpen op maatgevende omstandigheden. De benodigde sortering is 40 - 200 kg. De breuksteen 40 - 200 kg is aangebracht in een laagdikte van 0,6 m onder talud 1:3 aan de zee- en aan de landzijde. De kruin is orde 3 m breed. Onder de sortering 40 - 200 kg wordt vrijkomende natuursteen uit andere dijkvakken verwerkt als basismateriaal. Voor de schorrand verdediging is een kreukelberm 10 - 60 kg aangebracht. De schorrandverdediging wordt tevens doorgetrokken aan de zuidzijde (dp 615). De opening in de schorrandverdediging bij dp 605 wordt verder afgesloten zodat de erosie van het nieuwe schor wordt beperkt. De schoraanvulling vindt plaats na voltooiing van de glooiing Anna-Jacobapolder Veerhaven. De schoraanvulling vindt plaats met onder andere vrijkomende grond uit de glooiingswerkzaamheden. De bovenkant van het schor komt op orde NAP +1,80 m in de eindsituatie, rekening houdend met klink. In de nieuwe situatie vindt geen erosie plaats achter de schorrandverdediging omdat geen overslag over de kruin van de verdediging kan optreden. Het aanbrengen van de grond gebeurt in lagen welke verdicht worden om de structuur van natuurlijk schor zo dicht mogelijk te benaderen. Tevens moeten kreekaanzetten worden gemaakt zodat het schor afwatert naar de Oosterschelde. Er mag namelijk geen water blijven staan want dat leidt tot kale plekken in de flora. Fysische verontreinigingen zoals doek en stenen zijn zoveel mogelijk verwijderd voor uitvoering.

Hollestelle “Bruinisser Stelberg”.

De holle stelle is in beheer bij Zeeuws Landschap. Het globale ontwerp voor de glooiingsconstructie bij de Bruinisser stelberg is uitgewerkt in samenspraak met het waterschap en betrokken organisaties. Deze stemmen in met het ontwerp. Als de enige buitendijkse holle stelle in Oosterschelde, is dit een uniek cultuurhistorisch monument en is in het ontwerp gestreefd naar behoud van de huidige waarden. De glooiingsconstructie bestaat uit een verborgen bekleding van vol en zat gepenetreerde breuksteen en een damwand. Bij het terug in profiel brengen wordt een lading losse breuksteen verborgen aangebracht om ontgronding voor de damwand tegen te gaan.

De oude landbouwhaven

De oude landbouwhaven van Sluis heeft tussen dp 624 en 624 +50 buitendijks een oude loswal die loodrecht op de waterkering is gelegen. De glooiing gaat hier achterlangs als verborgen bekleding. De loswal is in vervallen staat: het plateau is overwoekerd, de betonnen damwandplanken lekken, de verharding achter de damwand is verzakt en de ijzeren gordingen zijn verroest. Het haventje is niet toegankelijk.

De voormalige veerhaven

De voormalige veerhaven bestaat uit een haven plateau met twee dammen. De dammen zijn voorzien van onderwaterbestorting in verband met het stroomgat het Zijpe. In het startoverleg is besloten dat het veerhavenplateau rondom wordt versterkt in plaats van achterlangs zoals in de vrijgave en het detailadvies hydraulische randvoorwaarden was voorgesteld. De dammen worden niet meegenomen in het ontwerp. Hier worden verborgen glooiingen aangebracht. Op de noordelijke havendam is een steiger aangebracht voor het fiets- en voetveer Anna-Jacobapolder - Bruinisse. Duikers gebruiken deze steiger ook. Tussen de havendammen heeft een mosselkweker een ponton liggen. De bebouwing op het havenplateau bestaat uit een hotel, een restaurant en twee transformatorhuisjes. Op de overgang van het plateau naar de dijk bij dp 629 ligt een strandje. De veerhaven is eigendom van Waterschap Zeeuwse Eilanden en de eigenaar van het hotel-restaurant.














De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares