Breskens Kom ontwerp

Breskens Kom ontwerp
Dijkvak Breskens Kom
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



Aanleg van de nieuwe stijlvolle waterkering.

Een deel van het ontwerp werd in samenwerking gedaan met een architect. Deze had eerder ontwerpen gemaakt voor het havengebied. Op verzoek van de gemeente werd het ontwerp van de dijkversterking en de kruinverhoging ingepast in deze ontwikkelvisie. Het ontwerp werd ook afgestemd met direct omwonenden en de dorpsraad. De kruinverhoging zou het uitzicht ontnemen van bewoners. De oplossing werd gevonden in twee componenten: • De Oostelijke Havendam werd opgenomen in de primaire kering. Hierdoor werd de golfbelasting in de haven beperkt en kon de kruinverhoging minder hoog uitgevoerd worden. • De kruinverhoging zelf werd grotendeels uitgevoerd in glas.

Glazen wand

Doordat de Oostelijke Havendam onderdeel is gemaakt van de primaire waterkering kon de kruinverhoging in de vorm van een glazen wand op de waterkering worden uitgevoerd. Deze wand is geplaatst op een betonnen wand die in het dijklichaam is verwerkt. Het projectbureau heeft de leverancier geïnformeerd over de belastingen die het glas moet kunnen weerstaan, de leverancier heeft vervolgens het glas geleverd. Bij het waterschap Scheldestromen waren nog wel vragen over de mate waarin het glas tegen vandalisme bestand is. De leverancier heeft deze vragen afdoende beantwoord.

Glazen waterkering.

Extra wensen

De gemeente wilde aanvankelijk ook een parkeergarage in de waterkering. Dit was financieel echter niet haalbaar. De inzet van de gemeente was bij het begin van het project om de projectgelden te gebruiken voor de financiering van de aanvullende wensen van de gemeente. Er zijn daardoor veel alternatieven langsgekomen die niet allemaal gerealiseerd konden worden. Projectbureau Zeeweringen heeft altijd duidelijk de financiële grenzen aangegeven. De gemeente had ook wensen ten aanzien van de aankleding van de kruinverhoging. Hiervoor werd subsidie aangevraagd bij [Transcoast.]

Havendam

De taluds van de havendam behoefden niet beloopbaar te worden. Daarom konden deze worden versterkt met een zware sortering losse breuksteen. In de oude situatie lag ook al grote breuksteen. Het aanbrengen van grove breuksteen is goedkoper dan versterken met een kleinere sortering, ingegoten met gietasfalt en kan vanaf het water plaatsvinden.










De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares