Bruinisse ontwerp

Bruinisse ontwerp
Dijkvak Bruinisse
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



Bruinisse aanbrengen basalt
Bruinisse, aanbrengen asfalt werkweg
Bruinisse, aanbrengen open steenasfalt
nieuwe bekleding en deel steiger

Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de ontwerpnota Bruinissepolder. Volgens deze nota is het dijktraject Bruinisse opgedeeld in vijf deelgebieden:

  • deelgebied 1: van dijkpaal 401 tot dijkpaal 402
  • deelgebied 2: van dijkpaal 402 tot dijkpaal 410
  • deelgebied 3: van dijkpaal 410 tot dijkpaal 411
  • deelgebied 4: van dijkpaal 411 tot dijkpaal 419
  • deelgebied 5: van dijkpaal 420+25 meter tot dijkpaal 422+40 meter.

Het basalt in deelgebied 1 is gehandhaafd en opgetrokken met nieuw basalt tot NAP+2,00 meter. De ondertafel in de deelgebieden 2, 4 en 5 zijn bekleed met gepenetreerde breuksteen en afgestrooid met lavasteen. Op de boventafel in deelgebied 2 ligt open steenasfalt boven de breuksteen. In deelgebied 4 liggen betonzuilen op de boventafel en in deelgebied 5 is het basalt gehandhaafd. Deelgebied 3 bestaat uit een verborgen glooiing. Op de buitenberm heeft het projectbureau een nieuw onderhoudspad aangelegd, dat is opengesteld voor recreanten.

Werk met werk

Zoutwaterleiding mosselverwerkingsbedrijf

In het dijktraject, vlakbij de Vluchthaven, zit een mosselverwerkingsbedrijf. Dat bedrijf had een innameleiding voor zoutwater in de Vluchthaven. Het wilde deze leiding graag verleggen en vervangen door een dikkere leiding, zodat het meer zoutwater kon innemen. Projectbureau Zeeweringen moest ter plaatse van de oorspronkelijke leiding werken en als gevolg daarvan een deel van de leiding vervangen. In overleg met het mosselverwerkingsbedrijf is besloten dat Zeeweringen de nieuwe, dikkere leiding zou aanleggen op de door hem gewenste locatie. Zeeweringen en het mosselverwerkingsbedrijf droegen daarbij beiden een deel van de kosten. Zeeweringen betaalde een bedrag dat overeen kwam met de kosten voor het vervangen van de oorspronkelijke leiding. Het mosselverwerkingsbedrijf nam de kosten voor het verplaatsen en vergroten van de leiding voor zijn rekening.


Vernieuwen steigers en aanleggen leidingen

In de Vluchthaven is een oliebedrijf gevestigd, dat gasolie levert aan schepen. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van een ponton dat aan een steiger ligt. Via een pijpleiding vanaf de wal wordt het ponton gevuld met gasolie. Projectbureau Zeeweringen moest de steenbekleding onder een deel van de steiger vervangen en daardoor de steiger en de pijpleiding deels vernieuwen. In overleg met het oliebedrijf en de gemeente Schouwen-Duiveland, die de haven graag verder wil ontwikkelen, vernieuwde Zeeweringen alle steigers tot vier à vijf meter vanaf de wal. Bovendien legde ze onder het onderhoudspad ondergrondse infrastructuur (leidingen voor o.a. gas, elektriciteit en water) aan, zodat de gemeente bij het verder ontwikkelen van de haven in de toekomst alle steigers kan voorzien van stroom en water.


Herstellen havendammen

Aan de buitenkant van de Vluchthaven liggen twee havendammen, die eigendom zijn van de gemeente Schouwen-Duiveland. In overleg met de gemeente maakte Zeeweringen een ontwerp en een kostenraming voor het opknappen van deze dammen, gelijktijdig met het uitvoeren van de dijkversterking. De gemeente had op dat moment geen budget beschikbaar. Mocht de gemeente in de toekomst de havendammen alsnog gaan opknappen, dan sluit het ontwerp van de dammen naadloos aan op de nieuwe steenbekleding van de naastgelegen dijkvakken die Zeeweringen aanbracht.


Boothelling

De jachthaven bij de Reparatiewerf had op de dijk een boothelling, die projectbureau Zeeweringen opnieuw moest bekleden. In de ontwerpfase stemde Zeeweringen de inrichting van de boothelling af met de eigenaar van de jachthaven. De eigenaar maakte in eerste instantie zelf een ontwerp hiervoor, maar daarvan waren de kosten te hoog. Uiteindelijk koos Zeeweringen ervoor om bestaande stalen frames op de boothelling die in slechte staat waren in te pakken met gepenetreerde breuksteen. Dankzij deze aanpak kon de eigenaar van de jachtwerf zelf de verdere inrichting van zijn boothelling bepalen en hoefde hij de oude frames niet af te breken.


Strand

Voor het dijkvak lag een klein strand. Op verzoek van de inwoners van Bruinisse breidde Zeeweringen het strand uit door het op te spuiten met extra zand. Bovendien legde het projectbureau een trap aan om het strand beter toegankelijk te maken.





De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares