Burghsluis Inventarisatie

Burghsluis Inventarisatie
Dijkvak Burghsluis
Decompositie type
TM werkproces stap a) Inventarisatie

Activity IOR



Muraltmuur Burghsluis
2014 Burghsluis oude bekledingen

Bijzonderheden

  • Direct voor het dijkvak liggen visvakken en mosselpercelen.
  • Achter de visvakken en mosselpercelen loopt de geul ‘Hammen’ met een diepte tot meer dan dertig meter. Ten zuiden van deze geul ligt een zandplaat, de Roggenplaat, die bij laagwater droogvalt.
  • Direct onderlangs de dijk is het water overal diep. Er is een steile vooroever, die niet droogvalt.
  • Tussen dijkpaal 32+30 meter en dijkpaal 53+93 meter staat een Muraltmuur op de dijk.
  • Bij dijkpaal 45+70meter staat de Plompe Toren aan de binnenzijde van de dijk, een restant van de kerk van het verdronken dorp Koudekerke.
  • Achter het dijktraject, tussen dijkpaal 32 en dijkpaal 53+93 meter liggen de Bootsinlaag en de Koudekerksche Inlaag. Ter hoogte van dijkpaal 40 loopt een persleiding door de dijk.
  • Aan de westkant van het dijkvak ligt de jachthaven van Burghsluis. Rondvaartboot ‘De Onrust’, die ’s zomers op de Oosterschelde vaart, heeft daar een aanlegsteiger.
  • Ten westen van de haven bevinden zich het havengebouw van de watersportvereniging, een restaurant en een parkeerterrein.
  • Aan de kruin van de dijk, tussen dijkpaal 26+85 meter en 28+5 meter, grenst een parkeerterrein, een picknickplaats, een fietsenstalling en de voormalige lichtkoepel van de vuurtoren van Westenschouwen.
  • Tussen dijkpaal 29 en 32 staat aan de binnenkant van de dijk een aantal woningen die bij het buurtschap Burghsluis horen.

In de haven bestond de waterkering uit een havenplateau met stalen damwand, een glooiing van basalt met daarboven vlakke betonblokken en een loskade waar een betonnen damwand onderdeel van was. Aan de zuid- en oostzijde wordt de haven omsloten door twee havendammen. Op het traject tussen de haven en het aansluitende, reeds verbeterde, dijkvak Schelphoek West bij dp 53+93m bestond de bekleding uit basalt, met zowel daaronder als daarboven een bekleding van Vilvoordse steen. De bovengrens van de steenbekleding in de haven tussen dp 28,5 en dp 30,9 lag op ca. NAP +3,1m. Het havenplateau, voorzien van betonklinkers, lag op NAP +2,4m en de loskade met klinkers en kasseien had een niveau van NAP +2,2m. De bovengrens van de bekleding op het traject tussen dp 32 en dp 53,9 varieerde van NAP +2,2m tot NAP +2,5m. Alleen tussen dp 32 en dp 33 was de bekleding doorgetrokken tot ca. NAP +3,4m en nabij dp 47 was deze doorgezet tot ca. NAP +4,3m. Op deze locaties was boven de basaltbekleding een bekleding van Haringmanblokken aanwezig. Op het gehele traject tussen dp 32 en dp 53+93m was boven de aanwezige steenbekleding de dijk met klei en gras bekleed. Bovenaan dit talud was een Muraltmuur aanwezig, de voet van deze muur lag op een niveau van gemiddeld NAP +4,4m. Aan de binnenzijde sluit de Plompetorenweg op de Muraltmuur aan.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares