Burghsluis ontwerp

Burghsluis ontwerp
Dijkvak Burghsluis
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



2014 Burghsluis overzicht werkzaamheden
2014 Burghsluis sloop loskade
2014 Burghsluis haven tpv gesloopte loswal
2014 Burghsluis nieuwe overlaging en zuilen
2014 Burghsluis nieuwe zuilen, open steenasfalt en behouden muraltmuur

Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de ontwerpnota. Volgens deze nota is het dijktraject Burghsluis opgedeeld in zeven deelgebieden: - deelgebied 1: van dijkpaal 26+85 meter tot dijkpaal 28+50 meter - deelgebied 2: van dijkpaal 28+50 meter tot dijkpaal 30+90 meter - deelgebied 3: van dijkpaal 30+90 meter tot dijkpaal 32 meter - deelgebied 4: van dijkpaal 32 tot dijkpaal 34 - deelgebied 5: van dijkpaal 34 tot dijkpaal 42 - deelgebied 6: van dijkpaal 42 tot dijkpaal 46+50 meter - deelgebied 7: van dijkpaal 46+50 meter tot dijkpaal 53+93 meter In deelgebied 1, ten westen van de haven, heeft projectbureau Zeeweringen de bestaande situatie gehandhaafd. De ondertafel van de deelgebieden 2 en 3 is bekleed met gepenetreerde breuksteen, die vervolgens is afgestrooid met lavasteen. De ondertafel van deelgebied 4 heeft een bekleding van betonzuilen met een eco-toplaag gekregen. Op de ondertafel in de deelgebieden 5,6 en 7 heeft projectbureau Zeeweringen de bestaande basaltglooiing gehandhaafd. Alleen de dijkteen is daar overlaagd met gepenetreerde breuksteen. Deze is ingegoten met gietasfalt en afgestrooid met lavasteen om de vestiging van wieren te bevorderen. Voor de boventafel van de deelgebieden 2 t/m 7 heeft projectbureau Zeeweringen gekozen voor een bekleding van betonzuilen. Op de buitenberm heeft het projectbureau een nieuw onderhoudspad aangelegd met een toplaag van dicht asfaltbeton. Tussen dijkpaal 28+50 meter en dijkpaal 32 is het onderhoudspad toegankelijk voor alle verkeer. Tussen dijkpaal 32 en dijkpaal 42 is het alleen opengesteld voor fietsers en recreanten.

Bijzonderheden

Duurzame betonzuilen

In dit dijktraject zijn voor het eerst op grote schaal Hillblocks toegepast. Dat zijn betonzuilen met een bijzonder zandloperfiguur, waardoor ze minder beton bevatten. In deelgebied 4 van het dijktraject is op de ondertafel een proefvak met Ecohillblocks aangelegd. Dat zijn Hillblocks met een poreuze structuur. Naar verwachting zullen wieren hier sneller aan vasthechten en groeien. Gedurende vijf jaar wordt gemonitord in hoeverre deze verwachting waargemaakt wordt.


Haven

Aan de westzijde van dijktraject Burghsluis ligt een (jacht)haven, die beschermd wordt door twee havendammen. Voordat projectbureau Zeeweringen startte met het ontwerp voor de dijkversterking, onderzocht het of de havendammen als zeeweringen konden dienen. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het beter was om de havendammen niet als zeewering in het ontwerp mee te nemen. Bij het ontwerp van de versterking van de dijk achter de havendammen en de haven liet projectbureau Zeeweringen de havendammen dan ook buiten beschouwing.


Muraltmuur

Op het hele dijktraject stond een Muraltmuur. Waterschap Scheldestromen, de beheerder van de dijk wilde deze muur in principe laten weghalen, tenzij met zekerheid vastgesteld kon worden dat er geen holle ruimtes onder de muur in de dijk zaten. Gezien de cultuurhistorische waarde van de Muraltmuur liet projectbureau Zeeweringen de dijk onder de muur met radardetectie onderzoeken. Het projectbureau controleerde de resultaten van deze metingen vervolgens steekproefsgewijs. Op basis daarvan werd vastgesteld dat de muur behouden kon blijven. De muur werd geïntegreerd in het nieuwe ontwerp en is vanaf het onderhouds-/fietspad aan de buitenkant van de dijk goed zichtbaar. Zie de Cultuurhistorishe kaart


Plompe toren

Ter hoogte van dijkpaal 45+70meter staat de Plompe Toren aan de binnenzijde half in de dijk. De toren is een restant van de kerk van het verdronken dorp Koudekerke. Voorafgaand aan de ontwerpfase van dijktraject Burghsluis onderzocht projectbureau Zeeweringen op welke manier de Plompe Toren ingepast kon worden in het dijktraject. Daarbij werd zelfs gekeken naar mogelijkheden om de dijk ter hoogte van de toren te verplaatsen, zodat de toren buitendijks zou komen te staan. Vanwege de veel te hoge kosten werd dit idee niet verder uitgewerkt en heeft de Plompe Toren zijn plaats in de dijk gehouden. Zie de Cultuurhistorishe kaart


Loskade

De loskade in de haven aan de westzijde van het dijktraject was erg instabiel. In de ontwerpfase onderzocht projectbureau Zeeweringen hiervoor twee oplossingen. De eerste oplossing bestond uit het plaatsen van een damwand voor de loskade. De instabiele loskade slopen en de locatie integreren in de dijk vormde de tweede optie. Omdat deze optie een sterkere zeewering zou opleveren en economisch gunstiger zou uitpakken, koos projectbureau Zeeweringen hiervoor.





De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares