Dynamische kustlijnhandhaving

Dynamische kustlijnhandhaving
Beschrijving Dynamische kustlijnhandhaving.
Overkoepelende context Hoogwaterbescherming
Context type



Sinds 1990 is er sprake van het dynamisch handhaven van de Nederlandse kust en geldt het principe ‘zacht (suppleties) waar het kan en hard waar het moet’. Bij de implementatie van dit beleid is er een zogenaamde Basiskustlijn (BKL) vastgesteld die als referentielijn wordt gehanteerd. Op de volgende pagina’s wordt een toelichting gegeven over de achtergrond van dit kustbeleid en over de vaststelling en herziening van de Basiskustlijn. De informatie is gebaseerd op de volgende bronnen:

  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1990. Kustverdediging na 1990, beleidskeuze voor de kustlijnzorg. Tweede Kamer 1989-1990, 21 136, nrs 5-6.
  • Hillen, R., Ruig, de J.H.M., Roelse, P., Hallie, F.P., 1991. DE BASISKUSTLIJN een technisch/morfologische uitwerking. Rijkswaterstaat rapport GWWS-91.006.
  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1993. De Basiskustlijn, Norm voor Dynamisch Handhaven. Rijkswaterstaat rapport DGW-93.035.
  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 2002a. Basiskustlijn 2001, Evaluatie ligging Basiskustlijn. Rijkswaterstaat rapport RIKZ-2002.018.
  • Bruens, A., McCall, R., Steetzel, H., van Santen, R. (2012). Achtergrondrapport Basiskustlijn 2012 – feiten & cijfers ter onderbouwing van de herziening van de Basiskustlijn. Deltares rapport 1206171-000-ZKS-0031.

Kusterosie

Hoewel er op kleine tijd- en ruimteschaal sprake is van afwisseling tussen kustopbouw en kustafbraak, vertoont de Nederlandse kust gemiddeld genomen al duizenden jaren een eroderende trend. Dit wordt veroorzaakt doordat er sprake is van een grote zandvraag, terwijl er slechts een gering zandaanbod is. De grote zandvraag is het gevolg van een stijgende zeespiegel en van grootschalige ingrepen in de getijbekkens. Het geringe aanbod wordt veroorzaakt doordat de aanvoer van zand vanaf de diepere Noordzee bodem vrijwel tot nul is gereduceerd en de rivieren eveneens nauwelijks meer zand naar de kustzone transporteren.

Dynamische kusthandhaving

In 1990 besloot de regering dat het afgelopen moest zijn met de structurele erosie van de kust; de duinen langs de kust moesten behouden blijven om duurzaam de veiligheid en het behoud van functies te garanderen (Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1990). Sindsdien wordt het structurele zandverlies aangevuld met suppleties. Het gesuppleerde zand wordt door stroming, wind en golven over het kustsysteem verspreid. Bij de implementatie van dit beleid is er een zogenaamde Basiskustlijn (BKL) vastgesteld die als referentielijn wordt gehanteerd.

Basiskustlijn

Om te bepalen waar het zand gesuppleerd moet worden, is in 1990 de ‘Basiskustlijn’ als referentie gedefinieerd, met als doel het signaleren van structurele erosie. Elk jaar wordt getoetst waar de kustlijn zich ten opzichte van deze Basiskustlijn bevindt. Als de Basiskustlijn structureel overschreden dreigt te worden, wordt het zandverlies met suppleties aangevuld. Het benodigde jaarlijkse suppletievolume om de Basiskustlijn te handhaven werd in 1990 vastgesteld op 6 miljoen kubieke meter zand.

Kustfundament

In de jaren na 1990 groeide het inzicht dat er niet alleen structurele erosie optrad in de ondiepe kustzone rondom de Basiskustlijn, maar ook in dieper water (Mulder, 2000). Het structurele zandverlies in deze zone zou op termijn kunnen leiden tot een toename van de zandverliezen in de ondiepe kustzone. De benodigde inspanning voor het handhaven van de Basiskustlijn zou daardoor in de toekomst aanzienlijk groter worden. Daarom besloot de regering in 2001 dat het voor een duurzame handhaving van veiligheid en functies in het duingebied nodig was om het zandverlies in het gehele kustfundament te compenseren. Het kustfundament loopt van de binnenduinrand tot aan de doorgaande -20m NAP dieptelijn; het actieve zandvolume in dit hele kustfundament moet meegroeien met de zeespiegel. Het landelijke suppletievolume is daartoe verhoogd van 6 tot 12 miljoen kubieke meter zand per jaar. Het handhaven van de Basiskustlijn staat nog steeds voorop bij de verdeling van het suppletiezand.

Herziening Basiskustlijn

Om ervoor te zorgen dat de Basiskustlijn overeen blijft komen met de gewenste kustlijn, is de Basiskustlijn sinds 1990 herzien (Min. V&W, 2002, Min. I&M, 2012). In de nieuwe Waterwet en het Nationaal Waterplan is, net als in de voorgaande Wet op de Waterkering, de noodzaak voor een terugkerende herziening van de Basiskustlijn vastgelegd.

De onderstaande conceptmap geeft een overzicht van hoe de dynamische kustlijnhandhaving is vormgegeven. Een nadere detaillering wordt gegeven in Beheer en Onderhoud (B en O) Kust.



Opdracht geven voor toetsing Toetsing volgens staand beleid vastgelegd in SLA (breed gedragen) Ministerie I en M Toetsen (wettelijke opdracht) Interpreteren toets Interpretatie van toets door accommodatie van stakeholder's wereldbeelden Gedragen conclusies ZD-OMKLZ Controlerend orgaan toetsen Plannen (definieren project) Monitoren Uitvoerbaar suppletieprogramma Opstellen suppletieprogramma WVL-TMKLZ Kwalitatief goed (3Es) verlopen proces Bewaken van kwaliteit uitvoering WVL-THKLZ + RWS ZD(KLZ) Controlerend orgaan uitvoeren Evalueren Evalueren van SLA afspraken Werkbare/uitvoerbare SLA afspraken WVL project B en O kust (in opdracht van ministerie) Doelmatig veiligheidsbeleid vandaag en morgen Beleid aanscherpen WVL project Kustbeleid (in opdracht van ministerie) Reflecterend orgaan Karakteriserende condities Sedimenttransport (kustlangs/kustdwars) Stroming (getij, wind, golven) Sedimentaanbod Zee- en kustsysteem Omgaan met verstoringen: Interveniëren (inventariseren omgeving - ontwerpen uitvoeren - beheer en ondehoud) Volgens opdracht uitgevoerde suppletie Suppleren RWS ZD (KLZ) Onderzoeksprogramma Onderzoek naar efficiënter proces Kennis beschikbaarstellen over werkbare/uitvoerbare SLA afspraken WVL project B en O kust (in opdracht van ministerie) Kennis beschikbaarstellen over veiligheidsbeleid dat past bij systeem Onderzoek naar veiligheidsaspecten WVL project Kustbeleid (in opdracht van ministerie) Onderzoeksinstituten Toetsen (analyseren/onderzoeken) Toetsramen gemeten en op juiste manier verwerkt Uitvoeren van jaarlijkse toetsing Uitgevoerde toetsing van elk toetsraam WVL-TMKLZ Dynamische kustlijnhandhavingMap-dynamischekustlijnhandhaving.jpg
Over deze afbeelding

De View-Navigation (VN) pagina's.


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares