Ellewoutsdijk fort Inventarisatie

Ellewoutsdijk fort Inventarisatie
Dijkvak Ellewoutsdijk fort
Decompositie type
TM werkproces stap a) Inventarisatie

Activity IOR



haventje met spuisluis
tandemdijk t.p.v. fort
Schade binnentalud 1953 fort
buitendijk t.p.v. fort

Het traject is opgedeeld in de deeltrajecten Haven (de oostelijke 100 m) en Fort (de westelijke 400 m bij het fort Ellewoutsdijk).

Het haventje van Ellewoutsdijk wordt gevormd door twee havendammen. De westelijke havendam was bekleed met Doornikse steen, basalt, basalt met asfalt en Vilvoordse steen met asfalt of beton. Bij de oostelijke dam lag stortsteen aan de teen en deze is verder bekleed met Doornikse steen, Vilvoordse steen, al dan niet ingegoten met asfalt of beton en asfalt. Binnen de havendammen werd het haventje zelf aan drie zijden gevormd door verankerde betonnen damwanden met daartussen de spuiboezem van het gemaal.

Over het traject Fort vormen twee min of meer parallelle dijken, de zeewaarste dijk en de landwaartse dijk, een zgn. 'tandemdijk' . Het Fort Ellewoutsdijk ligt ertussenin. De oude en lagere zeewaartse dijk fungeert tijdens extreme omstandigheden als golfbreker. Het water mag eroverheen slaan. Vanaf de teen tot ongeveer NAP bestond het buitenbeloop van de zeewaartse dijk uit Doornikse steen. De stortsteen van de kreukelberm lag er gedeeltelijk overheen. Boven de Doornikse steen was de ondertafel tot NAP+ 3,0 m bezet met basalt dat grotendeels was gepenetreerd met asfalt. Op de boventafel lagen tot aan de kruin Haringmanblokken. De binnendijk was voorzien van een grasbekleding. In 1953 is tijdens de stormvloed schade ontstaan aan deze waterkering. Hierover is een kennisnotitie verschenen.





De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares