Ellewoutsdijk fort Ontwerp

Ellewoutsdijk fort Ontwerp
Dijkvak Ellewoutsdijk fort
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



nieuwe bekleding haventje
patroonpenetratie (stroken) op kreukelberm
gepenetreerde breuksteen en betonzuilen
open steenasfalt op binnentalud buitendijk

Om de bestaande situatie zo veel mogelijk in stand te houden is er voor gekozen om ter plaatse van het fort zowel de buitendijk met bekleding als de binnendijk, die op voldoende hoogte ligt, aan te passen, zodat dit samenstel aan dijken (tandemdijk) de veiligheid tijdens maatgevende omstandigheden kan waarborgen. Hiervoor zijn in een rapport in 2005 de ontwerprandvoorwaarden geanalyseerd voor beide dijklichamen. Met de randvoorwaarden die hieruit volgen is het ontwerp gemaakt waarbij van de buitendijk ook kruin en binnentalud zijn aangepast. Ter plaatse van de binnendijk is ten westen van het fort eveneens een harde bekleding benodigd.

Voordat bovenstaand rapport was verschenen was al een eerste versie van een ontwerp gepresenteerd, maar dat werd door de groep van deskundigen (toetsgroep) niet goedgekeurd. De volgende versie, Aanpassingen Ontwerpnota Ellewoutsdijkpolder genoemd, is wel geaccepteerd. Hierin was een onderbouwing van de stabiliteit van de buitendijk en een aanpassing aan de bekleding van de binnendijk opgenomen. De macrostabiliteit van de buitendijk is nader onderzocht door de Dienst Weg- en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat en is in een kennisnotitie weergegeven. Ook ten aanzien van de noodzaak om de binnendijk van een harde bekleding te voorzien is een kennisnotitie verschenen.

De bestaande kreukelberm van de buitendijk wordt uitgevlakt en overlaagd met patroon-gepenetreerde breuksteen (in stroken) met een sortering 40-200 kg. De kreukelberm wordt aangesloten op de vooroeverbestorting die in 2005 is uitgevoerd. In de ondertafel zal een overlaging met vol-en-zat gepenetreerde breuksteen met gietasfalt toegepast worden met een dikte van 0,4 m (5-40 kg). De aansluiting van de aan te brengen overlaging op de nieuw aan te brengen betonzuilen zal worden uitgevoerd middels een overgangsconstructie en tevens waterslot dat wordt doorgezet tot in de kleilaag. Op de boventafel (vanaf NAP + 3,2 m) zullen zuilen toegepast worden. Op de kruin zal waterbouwasfaltbeton toegepast worden in een laagdikte van 0,25 m. Het waterbouwasfaltbeton wordt direct op de klei aangebracht. Om een goede overgang te bewerkstelligen op het binnen- en buitentalud wordt het waterbouwasfaltbeton 1,0 m doorgezet op het talud. Aan de binnenzijde van de buitendijk wordt open steenasfalt met een laagdikte van 0,20 m toegepast. De open steenasfalt wordt afgedekt met een laag grond van 0,10 m die ingezaaid zal worden met een graszaadmengsel. Ook het talud en de berm van de binnendijk zal met open steenasfalt bekleed worden. De berm zal iets opgehoogd worden zodat deze op ontwerppeil komt (NAP +6,20m). Ter plaatse van de haven was het de bedoeling de aanwezige betonnen damwand aan beide zijden door te trekken met behulp van een stalen damwand. Bij nader onderzoek bleek dat in de grond veel resten van oude constructies aanwezig waren waardoor het aanbrengen van een damwand niet mogelijk bleek. In een erratum is de veiligheid gewaarborgd door aanpassingen aan de dammen. Om golfdoordringing te beperken is op de westelijke havendam een verhoging gerealiseerd met schanskorven en paaltjes.














De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares