Ellewoutsdijkpolder ontwerp

Ellewoutsdijkpolder ontwerp
Dijkvak Ellewoutsdijkpolder
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



In de eerder door RIKZ afgegeven golfrandvoorwaarden voor de Westerschelde kwamen golfhoogten voor tot 3,1m. Dit zou inhouden dat ook dit dijkvak voorzien zou moeten worden van een harde bekleding boven de berm. Op verzoek van het Projectbureau is een nadere analyse gepleegd. Op basis hiervan is geconcludeerd dat de golven niet groter zijn dan 3,0m Daarom was een harde bekleding boven de berm niet nodig.

Het gehele talud wordt voorzien van betonzuilen, boven NAP+2,70m worden eco-zuilen toegepast. In het algemeen moet vermeden worden dat in een bepaald dwarsprofiel op onder- en boventafel betonzuilen met dezelfde hoogtes worden geplaatst, maar verschillende dichtheden worden toegepast, gelet op eventuele reparaties na schade. Echter, het is aanvaardbaar dat de zuilen in de ondertafels dezelfde hoogten krijgen als de zuilen in de boventafels, omdat het visuele verschil wordt gecreëerd doordat de zuilen in de boventafel worden voorzien van een eco-toplaag.

Langs de voet van de dijk loopt een diepe geul, waardoor het onderwatertalud vrij steil is (ca. 1:2,5). Voor een maatgevend dwarsprofiel is door de DWW onderzocht of dit problemen t.a.v. verlies aan macro-stabiliteit oplevert voor het gekozen ontwerp. Dit bleek niet het geval te zijn.







De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares