Everingepolder Van Hattumpolder Ecologie

Everingepolder Van Hattumpolder Ecologie
Dijkvak Everingepolder Van Hattumpolder
OM werkproces stap c) Ecologie

Activity IOR



nieuwe bekleding met vegetatie
Bijenhotel Zuidgors
verbeteren afwatering schor

In het detailadvies en een aanvulling wordt de aanwezige vegetatie geïnventariseerd, zowel boven als in de getijzone. Op basis hiervan wordt een advies gegeven over de soort nieuwe bekleding die moet worden toegepast om na aanbrengen de mogelijkheid te bieden om minstens eenzelfde vegetatie mogelijk te maken.

Met betrekking tot fauna waar eventueel rekening mee moet worden gehouden wordt door de projectbureau ecoloog een memo opgesteld. Voorgesteld wordt om enige mogelijkheden te creëren voor nieuwe nestgelegenheid voor de Schorzijdebij (zandhopen).


Aan het einde van het werk heeft een Ecologische eindcontrole van de werkzaamheden op het dijktraject "Zuidgors" plaatsgevonden. Het doel van dit bezoek was om te controleren of de voorschriften zijn nageleefd van de vergunning Natuurbeschermingswet. Er zijn daarbij geen strijdigheden geconstateerd. Tijdens diverse terreinbezoeken is op veel plaatsen stagnerend water in de werkstrook geconstateerd. In het najaar 2011 heeft het veel geregend en het water heeft nog geen kans gehad om uit de werkstrook weg te lopen. Met de hoofduitvoerder zijn hier concrete afspraken gemaakt om hier iets aan te doen. De waterdelen in de werkstrook worden beter aangesloten op de aangrenzende kreken. Ondanks deze afspraken is de situatie niet verbeterd. In maart 2012 brachten de ecologen een bezoek aan dit dijkvak waarbij werd geconstateerd dat er nog steeds veel water aan de teen van de dijk aanwezig was. Dit is veroorzaakt door klink (verdichting) van de opgebrachte grond. Er is gedetailleerd aangegeven dat de verbindingen met het geulenstelsel moeten worden hersteld om schor begroeiing een kans te geven. De provincie geeft aan dat geen vergunning in het kader van de natuurbeschermingswet nodig is omdat het kleinschalige werkzaamheden zijn die buiten het broedseizoen plaatsvinden en dienen om de oorspronkelijke situatie te herstellen. Tijdens een bezoek in 2013 was de situatie aanzienlijk verbeterd.


‘’Lessons Learned’’

Het projectbureau constateerde bij de Zuidgors dat na de uitvoering water bleef staan langs vrijwel de gehele werkstrook tussen de nieuwe teen van de dijk en de rand van de oorspronkelijke schorvegetatie. Dit was het gevolg van klink en overspoeling bij gemiddeld hoogwater. Het stagnerende water was een structureel verschijnsel en maakte herstel van de begroeiing onmogelijk omdat schorplanten er niet kunnen kiemen of uitlopen. Het projectbureau controleerde voortaan de geregistreerde geulen, schorren en werkstrook strenger voorafgaand, tijdens en na de werkzaamheden.







De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares