Everingepolder Van Hattumpolder Ontwerp

Everingepolder Van Hattumpolder Ontwerp
Dijkvak Everingepolder Van Hattumpolder
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



aansluiting met verbeterde Baarlandpolder
nieuwe bekleding en onderhoudspad van open steenasfalt met kleilaagje
protest tegen ontpolderen

De hydraulische randvoorwaarden zijn meerdere malen bepaald, de relevante gegevens zijn in het detailadvies uit 2007 weergegeven. Op basis hiervan is een door het projectbureau opgestelde samenvatting verschenen. Op basis van deze nieuwe randvoorwaarden is het project opnieuw opgestart. Op basis van uitgevoerde metingen is de verwachting dat het schor in de loop van de jaren aanzienlijk zal afnemen. Daarom moet in het ontwerp ook aandacht worden besteed aan een degelijke bekleding op de ondertafel en een goede kreukelberm. Het gevolg is dat een strook van het schor moet worden afgegraven om deze constructie aan te brengen. De in 2004 reeds uitgevoerde werkzaamheden in het kader van het ontwerp voor dit dijkvak zijn niet relevant en niet opgenomen in deze rapportage.

De beheerder, waterschap Zeeuwse Eilanden heeft voor dit dijktraject een kruinhoogtetekort vastgesteld, waardoor tijdens maatgevende omstandigheden teveel golfoverslag zal plaatsvinden. Het aanpassen van de kruin valt normaliter buiten de scope van het project. In dit dijkvak wordt de kruinverhoging wel meegenomen.

Op een dijkgedeelte ontbrak een buitenberm. Om een doorgaand onderhoudspad te creëren wordt op deze plaats een berm gerealiseerd. Op de stormvloedberm wordt een nieuwe onderhoudsstrook aangelegd, die met een fietsonvriendelijke toplaag zal worden uitgevoerd. De onderhoudsstrook bestaat uit open steenasfalt, dat zal worden afgestrooid met een dunne laag grond.

De ontwerpnota wordt tijdens het Kwartet overleg nagelopen om te bezien of de vereiste mitigerende maatregelen worden nageleefd.

Over de gehele lengte bestaat de ondertafel uit gekantelde betonblokken, deze liggen voornamelijk verborgen onder het schor. De kreukelberm wordt daar over een breedte van drie meter aangebracht om aantasting van het schor zo veel mogelijk te beperken. Boven de betonblokken liggen betonzuilen tot aan de buitenberm, die over de gehele lengte wordt aangebracht en wordt voorzien van open steenasfalt, afgedekt met grond. Waar nodig wordt de kruinhoogte aangepast.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares