Everingepolder Van Hattumpolder Toetsing

Everingepolder Van Hattumpolder Toetsing
Dijkvak Everingepolder Van Hattumpolder
Decompositie type
TM werkproces stap b) Toetsing

Activity IOR



onderzoek naar filter en kleilaag
Haringmablokken afgekeurd

Oorspronkelijk lag het in de bedoeling om een deel van dit dijkvak in 2003 aan te pakken. De voorbereidingen werden getroffen vanaf 2001, toen een actualisatie van de toetsing is uitgevoerd door het waterschap. Deze is gecontroleerd door het projectbureau en gevolgd door een vrijgave. Het westelijk deel, tot en met het fort van Ellewoutsdijk is in 2007 verbeterd. Voor het onderhavige dijkvak zijn deze oude werkzaamheden niet relevant en hier niet opgenomen. Van belang is een beheerdersoordeel uit 2004, waarin melding wordt gemaakt van een aanzienlijk kruinhoogtetekort. Verzocht wordt om deze problematiek gelijktijdig met de verbetering van de bekleding aan te pakken.

De controle van de toetsing door het projectbureau en vrijgave is weergegeven in twee documenten. Beide documenten zijn in 2009 in detail gewijzigd. Een beslissing of daadwerkelijk een nieuw ontwerp gemaakt zal worden zal pas worden genomen als duidelijk is of in dit gebied ontpolderd zal worden of niet. Dit mogelijke alternatief is beschreven in de nota “Alternatieven dijkverbetering Van Hattumpolder’. Het besluit was ten tijde van de vrijgave nog niet gevallen. De in 1953 aangelegde zeedijk is echter gehandhaafd, waarbij deze is verhoogd en de bekleding is aangepast.

De gehele bekleding van zowel de boventafel als de ondertafel is onvoldoende getoetst. De bekleding van het gehele dijkvak moet dus worden verbeterd.











De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares