Everingepolder Van Hattumpolder Uitvoering

Everingepolder Van Hattumpolder Uitvoering
Dijkvak Everingepolder Van Hattumpolder
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



Baarland, aanbrengen kreukelberm en teenconstructie
onderhoudspad op berm van open steenasfalt
kruinverhoging Van Hattumpolder

In het kader van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk) worden meldingen ingediend bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De meldingen worden als toereikend beoordeeld. De voorgenomen werkzaamheden voldoen aan de regels van het Bbk.

Tijdens het afstemmingsoverleg geeft de ecoloog een toelichting over de mitigerende maatregelen. Aandachtspunten zijn de aanwezigheid van broedvogels als de lepelaar en een kolonie (zwartkop)meeuwen. Mitigerende maatregelen zijn getroffen t.b.v. verstoring van broedvogels. Het waterschap heeft vanaf 15 maart de werkstrook verstoord middels platrijden van het schor. Dit zal in week 14 voor het laatst door het waterschap worden uitgevoerd. Met de opdrachtnemer wordt afgesproken om vanaf week 15 de verstorende werkzaamheden over te nemen. In week 14 zullen eveneens door de opdrachtnemer vlaggetjes worden geplaatst langs de werkstrook. De ecoloog geeft aan dat het belangrijk is het schor inclusief bestaande kreekjes na werkzaamheden in oorspronkelijke staat te herstellen.

Er vindt een aantal evenementen plaats bij het fort en bij de haven van Ellewoutsdijk. Indien noodzakelijk zal de aannemer hier rekening mee houden.

Opdrachtgever geeft een toelichting over de juridische stand van zaken m.b.t. particulier eigendom. Een deel van het traject is eigendom van een particulier die weigert mee te werken aan de uitvoering van de dijkversterking. Overleg heeft geen oplossing geboden, zodat door het Waterschap de gedoogplicht is opgelegd. Hiertegen is beroep aangetekend, waarvan in week 16 uitspraak wordt verwacht. Mogelijk dat hierna de weg vrij is ook dit dijkgedeelte in 2011 uit te voeren. In afwachting van de uitspraak mogen alleen niet onomkeerbare activiteiten worden uitgevoerd. Omdat de aannemer aangeeft graag de gehele werkzaamheden in 2010 uit te voeren wordt door de aannemer aangegeven dat het verstandig is de verstorende werkzaamheden ook in het betreffende traject uit te voeren, zodat het werk in ieder geval geen hinder van broedvogels zal ondervinden. Begin augustus wordt duidelijk, dat ook het deel van de particuliere eigenaar in 2010 kan worden aangepakt.


I.v.m. de hoeveelheid uitkomende grond bij de ontgraving van het schor die nodig is om kreukelberm en teenconstructie aan te leggen is de uitvoeringswijze aangepast. Dit heeft tot gevolg dat de werkstrookbreedte 15m is i.p.v. 8m, zoals was aangegeven. De opdrachtnemer zal hiervoor een afwijking indienen. Plaatselijk is het nodig om de werkstrook verder te verbreden tot 25 meter. Hiervoor is in het kader van de Natuurbeschermingswet toestemming gevraagd en verkregen.

De trajectecoloog heeft aangegeven dat er voorlopig nog niet gewerkt kan worden in het deel waar broedende vogels zijn waargenomen. Nader onderzoek volgt op 25 juni en daarbij is aangegeven dat de werkzaamheden kunnen aanvangen.

Ter plaatse van een DOW-Ieiding is een overlaging aangebracht van breuksteen, ingegoten met gietasfalt.

Ondanks de zorg die aan het einde van de werkzaamheden door aannemer en ecologen is besteed aan het terugbrengen van de oorspronkelijke situatie van het schor, bleek dat ter plaatse van de teen over grote lengten veel water op het schor achterbleef, waardoor de vegetatie niet tot ontwikkeling kon komen. Hier zijn in 2012 aanvullende werkzaamheden verricht. Langs de dijk worden geultjes gegraven, die aansluiten op het aanwezige geulenstelsel.







De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares