Gat van Westkapelle Ontwerp

Gat van Westkapelle Ontwerp
Dijkvak Gat van Westkapelle
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



overzicht Westkapelle noordzijde
overzicht werkzaamheden duinverhoging
Westkapelle asfaltcentrale
Westkapelle duin tpv verhoging

Het detailadvies met betrekking tot de hydraulische randvoorwaarden is opgesteld. Ter plaatse van dp 211 is de zogenaamde "Banaan" aanwezig. Deze strekdam is aangelegd met behulp van vrijkomende stenen uit andere werken en bestaat dan ook uit een grote variëteit van bekledingen, die gepenetreerd zijn met asfalt. De Banaan is aangelegd om erosie van het achterliggende strand te verminderen. Vanwege de geringe effecten van de Banaan op golfreductie onder maatgevende omstandigheden maakt deze geen onderdeel uit van de huidige verbeteringswerken.

Het duingebied tussen dp 214 tot dp 218 wordt niet voorzien van een steenbekleding. Op deze locatie is na de inundatie in 1945 het dijkgat gedicht, waarbij allerlei soorten materialen van klei en steen zijn gebruikt. Vervolgens is voor deze dijk deels kunstmatig en deels natuurlijk een duin ontwikkeld. Tussen het duin en de aansluitende dijkstrekking worden overgangsconstructies gerealiseerd, evenals ter plaatse van de beëindiging van het werk aan de zuidzijde van dit dijkvak.

Er staat een grootschalige geulwandsuppletie gepland aanliggend aan het dijkvak. Daarnaast wordt om de circa 4 jaar een strandsuppletie uitgevoerd op de stranden binnen het projectgebied. De dijkverbeteringswerkzaamheden en de suppleties moeten op elkaar worden afgestemd, zodat deze geen hinder van elkaar ondervinden. Er moet bovendien voorkomen worden dat eerst een grote hoeveelheid zand wordt gesuppleerd die vervolgens weer moet worden afgegraven voor de dijkwerkzaamheden.

De kruinhoogte ter hoogte van het gebouw van de reddingsbrigade is te laag. De werkzaamheden aan de kruin worden op verzoek van het Waterschap meegenomen, mede omdat door een gecombineerde aanpak van steenbekleding en kruinhoogte het plateau kan worden ontzien.

Ter plaatse van de overgangen van de nieuwe glooiingen naar de duingebieden zullen aansluitingsconstructies moeten worden aangelegd. Door middel van afslagberekeningen van het duingebied is door het waterschap berekend tot hoever de bekleding onder het duingebied moet worden doorgezet. Daarnaast moet vanaf dp 220 tot dp 223+30m een duinvoetverdediging worden aangelegd, bestaande uit gepenetreerde breuksteen op een geotextiel. Indien er geen duinvoetverdediging wordt aangebracht kan onder maatgevende omstandigheden een groot deel van het duin eroderen (ook landwaarts van de steenbekleding), waardoor vervolgens de steenbekleding instabiel wordt en wegzakt. De duinvoetverdediging voorkomt deze erosie niet, maar zorgt er wel voor dat de dijk in die situatie niet bezwijkt.

In het voorontwerpoverleg wordt aangegeven dat het behandelen van gepenetreerde breuksteen met lavasteen, om aangroei van wieren te bevorderen, niet succesvol zal zijn in verband met de golfgrootte. Wel kunnen over het deel waar de ondertafel bloot ligt kommetjes worden aangebracht waar water blijft staan. Dit is gunstig voor foeragerende vogels.

In het voorontwerpoverleg van de dijkverbetering van het Gat van Westkapelle is gediscussieerd over mogelijke oplossingen ter plaatse van het plateau van Westkapelle. Omdat daaruit geen definitieve oplossing naar voren kwam en aanvullend onderzoek noodzakelijk bleek is toen besloten de principe oplossing later naar betrokken op te sturen. In de beschrijving van deze principe oplossing wordt aangegeven op welke manier het plateau kan worden aangepakt, waarbij het aanwezige grasoppervlak kan blijven gehandhaafd.

Waar de ondertafel niet voldoet wordt een overlaging van gepenetreerde breuksteen toegepast. Hierboven wordt waterbouwasfalt toegepast.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares