Hansweert uitvoering

Hansweert uitvoering
Dijkvak Hansweert
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



Het strand voordat projectbureau Zeeweringen het opknapte

Klein project

Als gevolg van de introductie van de nieuwe veiligheidsnormering schrapte projectbureau Zeeweringen ongeveer twee-derde van de werkzaamheden uit het contract. Alle werkzaamheden achter het bedrijventerrein, waaronder het aanbrengen van een verborgen glooiing onder de doorgaande weg en het bekleden van de boventafel, kwamen te vervallen. Daardoor werd dijkversterking Hansweert een klein project met een doorlooptijd van één maand. De aannemer bekleedde alleen de ondertafel van de glooiing voor het bedrijventerrein opnieuw met gekantelde blokken en daarboven nieuwe betonzuilen.

Strand

Op de glooiing voor het bedrijventerrein lag zand. Inwoners van Hansweert gebruikten deze glooiing, die eigendom was van de eigenaar van het bedrijventerrein, als strand. Het strand lag vol stenen en puin. Daarom wilde de gemeente het in samenwerking met projectbureau Zeeweringen graag opknappen. Projectbureau Zeeweringen zou de uitvoering voor zijn rekening nemen en de gemeente zou de kosten hiervan betalen. Uiteindelijk kreeg de gemeente het budget hiervoor niet rond. Toen heeft het projectbureau in overleg met de eigenaar besloten het strand gedeeltelijk op te knappen. De aannemer heeft het zand, dat voor het uitvoeren van de werkzaamheden aan de glooiing tijdelijk opzij gezet moest worden, gezeefd en haalde zo de stenen en het puin eruit (in totaal 300 ton). Daarna heeft hij het schone zand teruggelegd en aangevuld met 750 kuub extra zand. De kans dat het zand na een paar najaarsstormen blijft liggen op deze locatie is echter klein. Een dam om de stroming te doorbreken en zo ervoor te zorgen dat het strand in tact blijft was echter te kostbaar.

Hemelwaterafvoer

Op het bedrijventerrein werd alle hemelwater verzameld in een put. Het water werd vervolgens via een leiding door de dijk afgevoerd naar de Westerschelde. Dat gebeurde door het openzetten van een handmatig te bedienen afsluiter. Projectbureau Zeeweringen vernieuwde de leiding door de dijk en plaatste aan het einde ervan een terugslagklep. Daardoor wordt het water nu automatisch afgevoerd naar de Westerschelde. De terugslagklep zorgt er voor dat er geen Westerscheldewater in de leiding kan komen.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares