Haven de Val Vergunningen

Haven de Val Vergunningen
Dijkvak Haven de Val
OM werkproces stap d) Vergunningen en projectplan

Activity IOR



Voordat een project kan worden aangemeld in het kader van een mer procedure en voordat vergunningen kunnen worden aangevraagd, wordt door het projectbureau een planbeschrijving opgesteld. Later is een erratum verschenen om de verhoging van de kruin te verantwoorden, die in het werk wordt meegenomen. Deze stukken zijn door het waterschap aan de provincie verzonden om te bezien of een mer procedure wordt verplicht en om goedkeuring te verkrijgen in het kader van de Wet op de waterkering. Een mer procedure is niet nodig en de goedkeuring wordt verleend.

Ter voorbereiding van een aanvraag in het kader van de Natuurbeschermingswet wordt een passende beoordeling opgesteld. Sinds het opstellen hiervan hebben twee wijzigingen in de voorziene werkzaamheden plaatsgevonden, namelijk een noodzakelijke kruinverhoging langs een deel van het dijktraject en de Muralt-muurtjes worden niet in 2009 maar in 2010, voorafgaand aan de werkzaamheden aan de dijkbekleding, worden afgebroken. In een erratum Passende Beoordeling en Soortenbeschermingstoets worden de veranderingen en mogelijke effecten beschreven en getoetst in aanvulling op de al bestaande toetsen. Omdat de kruinsverhoging ter plaatse van het binnentalud tot grondaanvulling leidt zal ook hier het gras voorafgaande aan de werkzaamheden moeten worden gemaaid om broedvogels af te schrikken. De aanvraag wordt door het waterschap verzorgd. Bij het afgeven van de vergunning worden voorwaarden gesteld die er zorg voor dragen dat milieueffecten zo veel mogelijk worden beperkt.

Op het verhoogde deel van het schor staan diverse exemplaren van de zeekool, een vrij zeldzame plantensoort. Het is wenselijk ook hier een werkstrook van 10 m aan te houden, om de groeiplaatsen van de zeekolen te sparen. Door het versmallen van de werkstrook blijft een groter deel van het hoger gelegen schor gespaard. Bij het aanleggen van de teen dient tijdelijk zand te worden ontgraven. Dit dient bij een smallere werkstrook te worden opgeslagen op het nabijgelegen schelpenstrandje. Omdat gebruik van dit buiten de verleende vergunning valt wordt een Toetsing aanpassing werkzaamheden dijktraject Haven de Val opgesteld op basis waarvan aan de provincie wordt gevraagd of een wijziging van de vergunning moet worden aangevraagd.

In de ontwerpfase was het gehele onderhoudspad voorzien van met grond ingestrooide open steenasfalt om recreatie te ontmoedigen. Later is besloten het oostelijk deel van het pad open te stellen voor fietsers in het kader van recreatief gebruik van buitendijkse onderhoudswegen volgens de nota 'Daar bij de waterkant'. Deze wijziging is onderbouwd in een memo waarin de mogelijke effecten op de beschermde natuurwaarden van het Natura 2000-gebied Oosterschelde als gevolg van de wijziging aan de orde komen. Uit deze informatie blijkt onder andere dat een jaarronde openstelling van het buitendijkse onderhoudspad in de praktijk niet leidt tot significante effecten. Vogelbescherming Nederland betreurt deze gang van zaken maar vindt bij het waterschap geen gehoor om af te wijken van de besluitvorming zoals deze gevolgd is.

Parallel aan deze passende beoordeling wordt in het kader van de Flora- en faunawet een soortenbeschermingstoets uitgevoerd. Op basis van de mitigerende maatregelen die in de Soortenbeschermingstoets worden genoemd is geen ontheffing nodig in het kader van de Flora en faunawet.

Bij het waterschap wordt een aantal zienswijzen ingediend. Het gaat hier om uitbaters van mosselkwekerijen die vermoeden dat door de werkzaamheden van de dijkverbetering de mogelijkheden om mossels te kweken in grote mate worden ingeperkt. In het antwoord van het waterschap wordt er op gewezen dat de ingediende zienswijzen geen betrekking hebben op het project Zeeweringen maar op het project Vooroeverbestortingen van Rijkswaterstaat Zeeland. Het waterschap heeft de zienswijzen daarom doorgestuurd naar de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken en Vastgoed van Rijkswaterstaat Zeeland.

In 2012 is tijdens een inspectie geconstateerd dat het aangebrachte open steenasfalt ter plaatse van de overgang naar de overlaging niet dik genoeg is. Daarom zijn aanvullende werkzaamheden voorzien. De werkzaamheden zijn voorzien binnen het Natura 2000-gebied Oosterschelde. Bovendien vormen de dijk en de directe omgeving mogelijk het leefgebied van beschermde soorten. In het kader van respectievelijk de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet is het noodzakelijk een toetsing uit te voeren naar de effecten van de werkzaamheden op beschermde natuurwaarden. Er worden wel beperkte negatieve effecten voorzien maar het aanvragen van vergunningen in het kader van de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet is niet nodig.

























De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares