Hollarepolder stakeholders

Hollarepolder stakeholders
Dijkvak Hollarepolder
OM werkproces stap a) Stakeholders

Activity IOR



Projectbureau Zeeweringen heeft voor dijktraject Hollarepolder, net als voor alle andere dijktrajecten, een Omgevingsplan gemaakt (zie referenties). Dat plan omvat een inventarisatie van alle stakeholders die voor dit dijktraject relevant zijn. Daarnaast staat hierin beschreven op welke manier het projectbureau deze doelgroepen geïnformeerd heeft over de werkzaamheden.

Omwonenden

Aan de westkant van het dijktraject is een aantal bedrijven gevestigd. Voorafgaand aan de werkzaamheden voerde projectbureau Zeeweringen gesprekken met deze ondernemers. Tijdens deze gesprekken gaf één van hen aan stofoverlast te verwachten als gevolg van de dijkversterkingswerkzaamheden. Om de hinder te beperken nam Zeeweringen de volgende maatregelen:

  • De aannemer kreeg opdracht extra dijkovergangen aan te leggen, waardoor er minder vrachtauto’s langs het terrein van de desbetreffende ondernemer reden.
  • Er werd een extra fasering in het werk aangebracht.
  • Tijdens de werkzaamheden werd regelmatig met water gesproeid om de wegen nat te houden, zodat het stof niet kon opwaaien.

Tijdens de uitvoering diende de desbetreffende ondernemer regelmatig klachten over stofoverlast in bij het projectbureau. Omdat de gemeente Tholen tegelijkertijd met de dijkversterking werkzaamheden in de directe omgeving uitvoerde en er in de omgeving een nieuwe supermarkt gebouwd werd, was niet duidelijk wie de stofoverlast veroorzaakte. Onderzoek wees uit dat het stof vanwege de windrichting niet afkomstig kon zijn van Zeeweringen. De ondernemer stelde vervolgens de gemeente aansprakelijk, maar ook die stelde hem niet in het gelijk. Aansluitend voerde projectbureau Zeeweringen twee gesprekken met de ondernemer. Deze gesprekken leidden niet tot een gewenste oplossing.

Zeegroentesnijders

Het schor voor het dijktraject is door Provincie Zeeland aangewezen als locatie voor vergunninghouders om zeegroenten te snijden. Tijdens de werkzaamheden aan de dijk was projectbureau Zeeweringen daarom verplicht een veilige doorgang naar het schor te creëren voor zeegroentesnijders met een vergunning. Zeeweringen had met hen afgesproken dat zij zich vooraf dienden te melden bij de bouwkeet voor een veiligheidsinstructie. Daar ontvingen ze bovendien een veiligheidshesje en instructies over een veilige looproute naar het schor. Omdat de veiligheidsinstructie onderdeel uitmaakte van de vergunningsvoorwaarden stuurde de provincie deze instructie als bijlage van de vergunning naar alle vergunninghouders.

Onderhoudspad

Een aantal inwoners van de nabij gelegen plaatsen Sint-Annaland en Tholen wilden dat projectbureau Zeeweringen het onderhoudspad toegankelijk zou maken voor recreatief medegebruik (fietsers). De natuurbeschermingswet stond dit echter niet toe. Het projectbureau wilde in samenspraak met de beheerder van de dijk, het waterschap, het onderhoudspad asfalteren en afsluiten. De provincie Zeeland was van mening dat een geasfalteerd pad recreatief medegebruik zou stimuleren, ondanks de afsluiting. Zij schreef daarom in haar vergunning fietsonvriendelijk, grof afgewalst open steenasfalt voor. De recreatievereniging Tholen diende bezwaar in bij de Raad van State tegen dit besluit. De Raad van State verklaarde het bezwaar als niet ontvankelijk, omdat het de recreatievereniging niet al belanghebbende zag.



De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares