Hoogwaterbescherming basisconceptmap

Hoogwaterbescherming basisconceptmap
Beschrijving
Overkoepelende context
Context type Situation



Hoofdlijnen

In het onderstaande schema staan op hoofdlijnen de processen beschreven voor de bescherming tegen hoogwater. Dit schema dient als de gemeenschappelijke stam waarop specifieke invullingen van hoogwaterbeschermingen worden geënt. Hiermee wordt mogelijk gemaakt om verschillende aanpakken van hoogwaterbescherming met elkaar te vergelijken. Het Projectbureau Zeeweringen (PBZ) richt zich voornamelijk op het versterken van dijken, en dan met name op de versterking van de dijkbekleding. Met building with nature wordt onderzocht hoe (levende) natuur kan worden ingezet voor het beschermen tegen hoogwater. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van oesterriffen die een dempende golfwerking hebben waardoor een achterliggende waterkering minder zwaar wordt belast. Voor het kustbeheer en onderhoud van de Nederlandse kust wordt door RWS vaak gebruikt gemaakt van zandsuppleties. Drie verschillende aanpakken, maar wel alle gebaseerd op gemeenschappelijke uitgangspunten.

Verklaring van het schema

Het startpunt in het schema is dat de gevolgen van verstoringen geminimaliseerd dienen te worden. Hoe precies wordt omgegaan met verstoringen is afhankelijk van de situatie. Het beste is de gevolgen van verstoringen te minimaliseren door preventief onderhoud, zoals dijkversterkingen en zandsuppleties. Als het noodlot toch toeslaat, kunnen maatregelen worden genomen die de impact van verstoring beteugelen. Een voorbeeld hiervan is het creëren van een retentiegebied waar water tijdelijk wordt opgeslagen.

Het schema kan worden opgevat als een situatie, namelijk de situatie van de bescherming tegen de gevolgen van hoogwater. Binnen deze situatie spelen organisaties een rol. In dit schema zijn de rollen op een abstracte wijze benoemd. Een voorbeeld hiervan is het uitvoerend orgaan uitvoeren. In afgeleide schema's wordt deze rol concreet door een partij ingevuld. Bijvoorbeeld, in de situatie van dijkversterking in Zeeland wordt de rol uitvoerend orgaan uitvoeren ingevuld door het Projectbureau Zeeweringen (PBZ).

Het basisprincipe dat is gebruikt in het schema is het herhaald toepassen van zogenaamde PDCA (Plan-Do-Check-Act/Adjust) cycli. De PDCA richt zich op het contnu verbeteren van een organisatie, in ons geval breder opgevat als het continu verbeteren van de situatie van hoogwaterbescherming. De uitvoering van een taak en controle op de uitvoering worden strikt gescheiden. Het hart wordt gevormd door toetsen en overgaan tot uitvoeren indien de toetsing een negatief resultaat oplevert. De controlerende organen implementeren de P-C-A onderdelen van de PDCA cyclus, terwijl de uitvoerende organen het D onderdeel voor hun rekening nemen.

De controlerende organen kunnen worden gezien als reflecterende organen, zij reflecteren op het correct uitvoeren van een proces. In die zin verifiëren zij of dingen juist worden gedaan. In het schema is ook nog een reflecterend orgaan opgenomen dat valideert of de juiste dingen worden gedaan. Bijvoorbeeld, hier kan de vraag worden gesteld of zandsuppleties überhaupt een effectief en efficiënt middel is. (Het verschil tussen verificatie en validatie is de volgende: verificatie - doe de dingen juist, validatie - doe de juiste dingen.)

Uit de vragen die worden gesteld kunnen onderzoeksinstituten worden aangestuurd om (langdurig) onderzoek te doen naar de werking van het (kust/eco)systeem en de mogelijke interventies in het systeem. Het systeem zelf vervult uiteraard ook een rol in de hoogwaterbescherming-situatie. In het systeem vindt een aantal processen plaats. Dit kunnen natuurlijke processen zijn als stroming, maar ook menselijke processen zoals water- en ruimtegebruik voor economisch gewin. Het systeem wordt gekarakteriseerd door condities die gezamenlijk de toestand van het systeem bepalen.



Processen (natuurlijk en menselijk) Systeem Toetsen (analyseren/onderzoeken) Uitvoerend orgaan toetsen Toetsen (wettelijke opdracht) Interpreteren toets Controlerend orgaan toetsen Minimaliseren van de gevolgen van verstoringen Omgaan met verstoringen Plannen (definiëren project) Monitoren Controlerend orgaan uitvoeren Interveniëren (inventariseren omgeving - ontwerpen uitvoeren - beheer en onderhoud) Uitvoerend orgaan uitvoeren Onderzoeksprogramma Onderzoeksinstituten Evalueren Reflecterend orgaan HoogwaterbeschermingHoogwaterbescherming v 20140711
Over deze afbeelding

De View-Navigation (VN) pagina's.

Er zijn geen VN pagina's gelinkt.

 


De opbouw van deze context.

  • Subcontexten
  • Actor
  • Practices & Experiences
  • Elementen


  • Links tussen elementen
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares