Kisters of Suzannas inlaag Ontwerp

Kisters of Suzannas inlaag Ontwerp
Dijkvak Kisters of Suzannas inlaag
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



aanbrengen overlaging op oude bekleding
aanbrengen patroon penetratie op kreukelberm
overlaging van breuksteen met asfalt gepenetreerd

Tussen dp 148,5 en dp 160 bestaat de primaire waterkering uit een stelsel van twee waterkeringen met daartussen de inlaag. Bij het ontwerp worden deze beide dijken beschouwd, omdat de zeewaartse dijk door de steile talud hellingen en zware golfrandvoorwaarden teveel golfoverslag heeft, en hierdoor kan eroderen. De dijken worden in deze ontwerpnota aangeduid als zeewaartse dijk en landwaartse dijk.

De benodigde dikten van de gezette bekledingen op de zeewaartse dijk zijn berekend met een lange duur factor, omdat de waterstand op de Oosterschelde tijdens de maatgevende stormen door de gesloten Oosterscheldekering weinig varieert. Door de steilte van het talud blijkt de gezette steenbekleding als bekledingstype in dit dijktraject niet toepasbaar. Er zijn daarom geen verschillende ontwerp-alternatieven, maar alleen het bekleden van de dijk met breuksteen, gepenetreerd met asfalt. Uit de veiligheidstoetsing in het kader van de Wet op de waterkering, uitgevoerd in 2005, blijkt dat de golfoverslag groter is dan toelaatbaar. Daarom is het noodzakelijk het boven beloop, de kruin en het binnentalud van de dijk erosiebestendig te maken. Hiervoor is een constructie van open steenasfalt ontworpen. Op de stormvloedberm en gedeeltelijk op de kruin wordt een nieuwe onderhoudsstrook aangelegd. die over de gehele lengte toegankelijk zal zijn voor fietsers. De toplaag zal daarom uit asfalt bestaan. De kreukelberm zal plaatselijk van patroonpenetratie worden voorzien.

Uit berekeningen van waterschap Zeeuwse Eilanden blijkt dat de waterstandsverhoging in de inlaag tijdens een maatgevende storm kan oplopen tot 0,90m. De waterdiepte in de inlaag, in combinatie met de strijklengte van de wind, zorgt voor een kleine golfontwikkeling met een maximale golfhoogte van circa Hs=0,40m. Een grastalud op de landwaartse dijk is tegen deze golfaanval een voldoende bescherming.






De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares