Kop van Ossenisse Uitvoering

Kop van Ossenisse Uitvoering
Dijkvak Kop van Ossenisse
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



afwerken talud
aanbrengen overlaging
aansluiting zuilen aan eerder verbeterde glooiing
afgekeurde betonzuilen
door transport kapot gereden buitenberm

Tijdens het afstemmingsoverleg geeft de aannemer aan dat er in het dijkvak een zinker (kabel) aanwezig is. Na overleg met kabelbeheerder blijkt deze niet meer in gebruik te zijn.

De aannemer mag er vanuit gaan de WAB glooiing niet teer houdend is. De aannemer zou de Waterbouw Asfalt Beton die van de glooiing komt graag willen hergebruiken als funderingsmateriaal voor het onderhoudsstrook. Na intern beraad deelt de directie mee dat dit niet wordt toegestaan. In het begin was het niet duidelijk hoe de asfalt moet worden afgevoerd, per schip of per as. In eerste instantie werd dit per schip afgevoerd. De ontvanger kan echter geen brokken verwerken die groter zijn dan een halve meter. Hierdoor is de afvoer gestagneerd. De aannemer onderzoek de mogelijkheid om zelf asfalt te gaan breken op het voormalig veerhavenplein Perkpolder. De directie geeft aan dat dit vergunning plichtig is en dat de aannemer deze vergunning dan ook moet aanvragen.


De ecoloog van het projectbureau geeft uitleg over de mitigerende maatregelen. Er zijn diverse vergunningen van toepassing, waaronder de NB-wetvergunning. In het kader van deze wet en de flora en faunawet zal de aannemer o.a. moeten zorgen dat voor 15 maart alles kort gemaaid is om het broeden van vogels te voorkomen. Tevens wordt de aannemer erop gewezen dat hij binnen de werkgrens blijft. Deze is in veel gevallen maximaal 15 m gerekend vanaf de teen van de dijk. Hierop zal door de handhavers zeker worden gecontroleerd. Tevens dienen de mitigerende maatregelen voor de depots te worden nagevolgd.

De aannemer wil in plaats van fosforslakken gebroken betonpuin toepassen onder de onderhoudsstrook wat afkomstig is van het slopen van de oude Veerfuik te Perkpolder. Dit is voor de directie geen bezwaar. Wel dient de aannemer hiervoor een afwijkingsrapport in te dienen.

De aannemer geeft aan dat er nog schapen op de dijk lopen. Omdat een langsafzetting ontbreekt kunnen deze schapen op het werk lopen. De aannemer zal een tijdelijke afrastering plaatsen.

De strekdam zal wat worden opgehoogd zodat ook bij hoog water breuksteen kan worden gelost en worden getransporteerd.

De oude uitwateringssluis is niet meer in gebruik en zal deels worden volgestort met beton. Om een goede aansluiting met de oude constructie te verkrijgen zal het betonoppervlak worden gebouchardeerd (ruw gemaakt).

De directie wijst er op dat de gepenetreerde breuksteen ter plaatse van het stand niet afgestrooid dient te worden met lava om de badgasten niet te hinderen.

De directie meldt dat ter plaatse van de teenconstructie en overgangsconstructie de palen niet goed in één lijn staan waardoor de bandenlijn gaat slingeren. Daarnaast staan tevens de banden niet goed te lood waardoor de zuilen niet in de juiste stand tegen de band komen. Na deze opmerking heeft de aannemer meer aandacht aan dit detail besteed.

Een aantal geplaatste betonzuilen is beschadigd, vaak is de kop van de zuil er deels af gesprongen. De aannemer heeft contact opgenomen met de leverancier. Deze heeft een eigen onderzoek uitgevoerd waarvan een rapportage is verschenen, er zijn geen afwijkingen geconstateerd. De directie geeft aan dat de beschadigde zuilen dienen te worden vervangen. Dit is bij de aannemer duidelijk.

Tijdens dit werk is de onderhoud strook van de Molenpolder gebruikt als transportweg. Het asfalt is over grote lengte beschadigd en het talud van betonzuilen verzakt. Deze schade is als meerwerk hersteld.

Er is een audit gehouden door de aannemer. Het viel de directie op dat op dat moment iedereen met een helm op aan het werk was en daarna niet meer. De aannemer geeft aan de binnen het draaibereik van de kraan het verplicht is een helm te dragen, maar dat een heleboel mensen hier een hekel aan hebben, vandaar dat de helm snel weer afgaat. De aannemer zal hier nogmaals zijn aandacht op vestigen middels een toolboxmeeting.

De directie deelt mee dat er een handhaver van de provincie op het werk is geweest. De handhaver kreeg in eerste instantie de indruk dat de werkgrens plaatselijk niet gerespecteerd is. De directie heeft de handhaver uitgelegd dat, voor het bepalen van de werkgrens, uitgegaan wordt van de ligging van de teenconstructie . De handhaver had gemeten vanuit het punt waar het afgewerkte schor aansluit op de glooiingsconstructie.

In de eindfase van het werk heeft een inspectie plaatsgevonden om te bezien of de ecologische aspecten voldoende zijn ingevuld. Tijdens deze inspectie zijn twee onderwerpen aan bod geweest, de oplevering van de werkstrook en de oplevering van de betonzuilen. Van de werkstrook kan worden verwacht dat door inwerking van het getij binnen een jaar de invloed van het werk niet meer zichtbaar is. Over de betonzuilen werd opgemerkt dat niet overal voldoende inwassing was geconstateerd. Dit punt was al bekend bij de directie en behoorde tot de nog te verbeteren aandachtspunten.

De directie is tevreden over de wijze waarop het werk is uitgevoerd en de wijze hoe er door de aannemer in het begin van het werk met enkele punten van kritiek is omgegaan. Daarnaast loopt de aannemer voorop wat betreft het gebruik van GPS en de daaraan gekoppelde (kwaliteits)registraties. Het eindresultaat mag zeker gezien worden.





De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares