Krabbenkreekdam contractmanagement

Krabbenkreekdam contractmanagement
Dijkvak Krabbenkreekdam
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



Krabbenkreekdam detail doorlaatwerk
Krabbenkreekdam aanbrengen open steenasfalt op onderhoudspad
Krabbenkreekdam afdekken open steenasfalt met grond
Krabbenkreekdam controle meting dikte open steenasfalt

Op basis van het ontwerp en het contract leek Krabbenkreekdam een eenvoudig uit te voeren dijkversterkingstraject. In de praktijk pakte dit anders uit. De samenwerking met de aannemer verliep moeizaam. Op logistiek gebied zijn verkeerde inschattingen gemaakt, afspraken uit het contract werden onvoldoende nageleefd en de kwaliteit van het werk zat vaak op de grens van het toelaatbare. Projectbureau Zeeweringen heeft hierover gedurende het hele traject gesprekken gevoerd met de aannemer. Achteraf had het wellicht eerder en harder moeten ingrijpen.

Aansluiting doorlaatmiddel Rammegors

Tegelijkertijd met het uitvoeren van de dijkversterking op de Krabbenkreekdam heeft Rijkswaterstaat ter hoogte van dijkpaal 713 een doorlaatmiddel naar natuurgebied Rammegors laten maken. Daardoor waren er op hetzelfde traject twee aannemers aan het werk, één in opdracht van Rijkswaterstaat en één in opdracht van projectbureau Zeeweringen.

Dijkovergangen

Projectbureau Zeeweringen had in het contract drie dijkovergangen opgenomen om het dijkvak voor de aannemer toegankelijk te maken. Eén aan het begin van het dijktraject (vlak voor dijkpaal 707), één aan het einde van het dijktraject (net voorbij dijkpaal 724) en één in het midden ter hoogte van dijkpaal 715. Tijdens de uitvoering heeft de aannemer besloten alleen de middelste dijkovergang aan te leggen. De dijkovergang aan het begin van het dijktraject vond hij te gevaarlijk; chauffeurs zouden daar met hun vrachtauto op een kruispunt moeten draaien om de dijkovergang te bereiken. Projectbureau Zeeweringen heeft hem daarin gelijk gegeven. De dijkovergang aan de andere kant van het dijktraject had de aannemer beter wel kunnen maken. Nu beschikte hij maar over één aan- en afvoerroute, waardoor eenrichtingsverkeer op het dijkvak niet mogelijk was en vrachtauto’s op eenzelfde traject heen en weer moesten rijden. In de praktijk leverde dat lastige situaties op, bijvoorbeeld bij het passeren van graafmachines op het werk.

Wateroverlast rotonde

Bij de rotonde op de provinciale weg (ter hoogte van dijkpaal 711 en 712) heeft de aannemer een aantal stukken grond als werkterrein gebruikt. Na afloop van de werkzaamheden ontstond daar wateroverlast. Als gevolg van bodemverdichting kon het regenwater niet wegzakken. Naar aanleiding daarvan is overleg geweest met de provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen en de aannemer. De aannemer heeft de wateroverlast deels opgelost. Het waterschap zal het andere deel voor zijn rekening nemen.

Proefvak betonblokjes

Ter hoogte van de dijkpalen 722 en 724 heeft de aannemer als proef in het kader van ‘building for nature’ verschillende soorten betonblokjes op de glooiing aangebracht. Deze kleine betonblokken hebben allemaal een andere structuur. Met deze proef wil de aannemer kijken op welke soort betonblokken de meest interessante begroeiing ontstaat.

Kabels en leidingen

De kabels en leidingen die Sint-Philipsland van stroom voorzien lopen over de Slaakdam. Al in een vroeg stadium heeft projectbureau Zeeweringen hierover contact opgenomen met DELTA Netwerkbedrijf. Naar aanleiding daarvan heeft DELTA Netwerkbedrijf de kabels en leidingen verlegd, zodat de inwoners van Sint-Philipsland geen stroomuitval zouden hebben tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden. Dat is goed verlopen, maar bij het afronden van de werkzaamheden ging het mis. Bij het plaatsen van de klappalen voor de dijkovergang, plaatste de aannemer deze per ongeluk door de aangepaste kabels en leidingen heen. Omdat er twee voedingen lagen, heeft het dorp als gevolg hiervan geen stroomstoring gehad.

Provinciale weg

Eén van de contracteisen was dat de aannemer niet te dicht langs de provinciale weg (de Krabbenkreekweg) mocht werken. In lijn met deze eis had de aannemer de werklijn langs deze weg nauwkeurig uitgezet. In de praktijk werd echter ook aan de verkeerde kant van deze werklijn gewerkt. Dat zorgde voor discussies met de provincie, maar na overleg heeft de aannemer zich aan de contracteis gehouden en heeft het tijdelijk niet respecteren van de werklijn geen gevolgen gehad.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares