Krabbenkreekdam ecologie

Krabbenkreekdam ecologie
Dijkvak Krabbenkreekdam
OM werkproces stap c) Ecologie

Activity IOR



oeverzwaluwnestjes in het talud
Krabbenkreekdam afvoer gecreosoteerde palen
Krabbenkreekdam beschadigd paddenscherm
Krabbenkreekdam aanbrengen damwand tpv teen
Krabbenkreekdam proefblokjes om aangroei wier te onderzoeken

In het ecologisch detailadvies worden de aanwezige planten geïnventariseerd, zowel in de getijzone als ter plaatse van de boventafel. Op basis hiervan wordt een advies verstrekt over de soort nieuwe bekleding die moet worden gekozen om minstens een gelijkwaardige begroeiing in de toekomst te verkrijgen. Dit detailadvies is opgenomen als bijlage van de ontwerpnota.

Voorafgaand aan de werkzaamheden heeft de trajectecoloog van projectbureau Zeeweringen de ecologische bijzonderheden in de omgeving van dit dijktraject met de projectleider en de uitvoerder van de aannemer besproken.

Oeverzwaluwen

De trajectecoloog vertelde de aannemer dat hij steile zandwanden in het voorjaar moest afdekken met geotextiel om te voorkomen dat oeverzwaluwen daarin zouden gaan nestelen. Na het ontgraven van een deel van het dijktraject achter de loswal bij de werkhaven, vergat de aannemer dit echter. Vervolgens zat het talud na een weekend vol met broedende oeverzwaluwen. In overleg met de ecoloog werd toen besloten dat de aannemer er wel langs mocht rijden, zodat het werk op andere locaties in het dijktraject door kon gaan. De aannemer kon het talud achter de loswal op een later moment, na het broedseizoen, pas afmaken.

Schade schor

Tussen dijkpaal 718 en dijkpaal 721 ligt een schor. Om dat te sparen was in de vergunningen vastgelegd dat de werkgrens ter hoogte van het schor minder was dan de gebruikelijke vijftien meter vanuit de teen van de dijk. Het schor zou daardoor ongemoeid blijven. Ondanks deze maatregel ontstond er toch schade aan het schor, omdat iemand met zijn kraan eroverheen reed. De schade werd naderhand hersteld.

Natuurgebied Rammegors

Tegelijkertijd met de werkzaamheden aan het dijktraject maakte Rijkswaterstaat een doorlaatmiddel naar natuurgebied Rammegors, dat achter de Krabbenkreekdam en – weg ligt. Dat natuurgebied maakt onderdeel uit van de herstelopgave van projectbureau Zeeweringen. Daarom heeft het projectbureau financieel bijgedragen aan dit project. Door het aanbrengen van het doorlaatmiddel stroomt er bij hoogwater Oosterscheldewater in de Rammegors en kan er nieuwe getijdenatuur ontstaan.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares