Krabbenkreekdam ontwerp

Krabbenkreekdam ontwerp
Dijkvak Krabbenkreekdam
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



Krabbenkreekdam overzicht
Krabbenkreekdam plaatsen damwand tpv teen
Krabbenkreekdam doorlaatwerk
Krabbenkreekdam asfalteren onderhoudspad

Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de ontwerpnota. Volgens deze nota is het dijktraject Krabbenkreekdam opgedeeld in vier deelgebieden:

  • deelgebied 1: van dp 707 tot dp 711+50m
  • deelgebied 2: van dp 711+50m tot 714+49m
  • deelgebied 3: van dp 714+49m tot dp 717+46m
  • deelgebied 4: van dp 717+46m tot dp 724+25m

In deelgebied 1 en 4 heeft het projectbureau Zeeweringen ervoor gekozen de ondertafel te bekleden met gekantelde betonblokken en de boventafel met betonzuilen. De ondertafel van deelgebied 2 is bekleed met gietasfalt ingegoten breuksteen en afgestrooid met lavasteen. De boventafel is bekleed met betonzuilen. Deelgebied 3, ter hoogte van de werkhaven, bestaat uit een verborgen glooiing met gepenetreerde breuksteen. Op verzoek van waterschap Scheldestromen heeft het projectbureau het onderhoudspad langs de Slaakdam geasfalteerd en opengesteld voor fietsers. Het onderhoudspad langs de Krabbenkreekdam bestaat, net als vóór de dijkversterking, uit open steen asfalt en is niet toegankelijk voor fietsers.

Bijzonderheden

Schor

Overal op dit dijktraject heeft projectbureau Zeeweringen duurzame betonzuilen en gekantelde haringmanblokken toegepast. Ter hoogte van het schor, tussen dijkpaal 717 +46m en dijkpaal 721 heeft Zeeweringen ervoor gekozen de constructie niet te ondersteunen door een reguliere teenconstructie, maar door een betonnen damwand zodat hij de gebruikelijke werkstrook van vijftien meter op het voorland niet nodig had en zo het schor kon sparen.


Fietspad

Het nieuwe buitendijkse fietspad langs de Slaakdam heeft in de ontwerpfase extra aandacht gevraagd. Aan de zuidkant, ter hoogte van dijkpaal 711, moest het aansluiten op het bestaande fietspad aan de binnenkant van de dijk. Om beide fietspaden veilig op elkaar aan laten sluiten heeft projectbureau Zeeweringen in het ontwerp bij dijkpaal 711 een dijkovergang gemaakt en het binnendijkse fietspad een stuk verlegd.


Doorlaatmiddel Rammegors

Aan de binnenkant van de dijk naast de provinciale weg (Krabbenkreekweg) ligt natuurgebied Rammegors. Gelijktijdig met de werkzaamheden van projectbureau Zeeweringen heeft Rijkswaterstaat ter hoogte van dijkpaal 713 voor dit gebied een doorlaatmiddel gemaakt. Daardoor stroomt bij hoogwater Oosterscheldewater het gebied in en kunnen er weer slikken en schorren ontstaan. Beide partijen moesten hun werkzaamheden zorgvuldig op elkaar afstemmen. Eén van de afspraken was dat de aannemer van het projectbureau vóór 15 april 2014 zijn werkzaamheden in de omgeving van het doorlaatmiddel afgerond moest hebben. Daarna kon de aannemer van Rijkswaterstaat starten met het heien van damwanden voor het doorlaatmiddel. Na de afronding van de werkzaamheden aan het doorlaatmiddel kon de aannemer van het projectbureau zijn werkzaamheden afronden en de steenbekleding aansluiten op het doorlaatmiddel.






De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares