Moggershil inventarisatie

Moggershil inventarisatie
Dijkvak Moggershil
Decompositie type
TM werkproces stap a) Inventarisatie

Activity IOR



Moggershil Grote Nol oude situatie
Moggershil aanvulling kreukelberm

De bekleding van het dijktraject was voor de dijkversterking onderverdeeld in drie deelgebieden:

Deelgebied 1: tussen dijkpaal 803 en dijkpaal 818 + 80 meter

In deze zone bestond de boventafel uit petit granit. Daaronder zat een strook basalt. Ter hoogte van NAP+2,5 meter stond een met beton gepenetreerde palenrij. Direct boven de teenconstructie van zone 1, was een smalle strook natuursteen aanwezig. Die bestond uit Vilvoordse steen en petit granit. In een klein deel van deze zone ontbrak de smalle strook natuursteen en sloot de basalt direct op de kreukelberm aan.


Deelgebied 2: tussen dijkpaal 818+80 meter en dijkpaal 820+70 meter

Deze zone was bekleed met Haringmanblokken. Deze blokken lagen op een filterlaag van grind met daaronder een ondergrond van mijnsteen.


Deelgebied 3: tussen dijkpaal 820+70 meter en dijkpaal 836

De boventafel van zone 3 was bekleed met basaltzuilen. De bekleding van de ondertafel bestond uit Vilvoordse steen. Het onderhoudspad op de buitenberm was onverhard en daardoor niet geschikt voor fietsers.

Bijzonderheden

  • Bij dijkpaal 817 is een restant van een oude dijk aanwezig, de ‘Grote Nol’. De dijk is in 1532 voor het grootste deel in zee verdwenen. De nol maakt geen onderdeel uit van de primaire waterkering.
  • Ten westen van het dijktraject ter hoogte van dijkpaal 836 tot dijkpaal 840 liggen twee campings: de Irenehoeve en ’t Oude Dorp. Beide campings liggen buiten het projectgebied.
  • Het hele dijkvak heeft een hoog voorland. Daarvoor ligt de geul Mastgat. De slikken zullen naar verwachting door erosie de komende vijftig jaar in hoogte afnemen.
  • Het dijktraject kent drie dijkovergangen: ter hoogte van dijkpaal 803, dijkpaal 820 en dijkpaal 836.
  • De buitenberm van het hele dijktraject is onverhard. Het is wel toegankelijk voor recreanten. Ter hoogte van dijkpaal 820 is een parkeerterrein, waar recreanten veel gebruik van maken.
  • Aan de westkant van dijkpaal 826 grenst het projectgebied aan een gebied met archeologische waarde. Hier liggen mogelijk resten van het verdronken dorp Moggershil.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares