Moggershil ontwerp

Moggershil ontwerp
Dijkvak Moggershil
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



basaltzetters aan het werk
Moggershil instrooien goed getoetste basaltbekleding
Moggershil overgangsconstructie tussen overlagingen gepenetreerde breuksteen en zuilen
Moggershil overlagen boventafel met zuilen
Moggershil overlaging ondertafel
Moggershil penetratie breuksteen ondertafel

Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de ontwerpnota. Samengevat komt het erop neer dat het dijkvak is onderverdeeld in twee deelgebieden. Bij het oostelijk deelgebied (tussen dijkpaal 803 en 820 + 70 meter) heeft projectbureau Zeeweringen ervoor gekozen de oude dijkbekleding van de boventafel te overlagen met nieuwe betonzuilen. De ondertafel is overlaagd met gepenetreerd breuksteen. De basaltbekleding op de boventafel van het westelijk deelgebied (tussen dijkpaal 820 + 70 meter en dijkpaal 836) was goed getoetst en is daarom blijven zitten. Boven de bestaande basaltbekleding is een strook nieuw basalt aangebracht, zodat de boventafel goed aansluit op het onderhoudspad aan de buitenkant van de dijk. De ondertafel is daar overlaagd met breuksteen ingegoten met gietasfalt. Bijna de hele dijk heeft een nieuwe kreukelberm gekregen met een breedte van vijf meter. Op de buitenberm is het onderhoudspad geasfalteerd en ingericht als fietspad. Op de kop van de ‘Grote Nol’ zijn uit het werk vrijkomende stenen gestort. Daardoor ligt de kop van de nol nu hoger en is hij geschikt als hoogwatervluchtplaats voor vogels. Aan het begin van de nol zijn twee kleine dammen geplaatst, zodat de nol vanaf het fietspad op de dijk onbereikbaar lijkt.

Bijzonderheden

Nieuw over oud

Dijktraject Moggershil is bijzonder, omdat hier voor het eerst op grote schaal nieuwe betonzuilen over de oude dijkbekleding zijn aangebracht. Bij dijktraject Polder Schouwen, uitgevoerd in 2011, heeft projectbureau Zeeweringen hiermee op kleine schaal succesvol proeven uitgevoerd. Daarnaast is in de Deltagoot vastgesteld dat het overlagen van oude met nieuwe bekleding in de Westerschelde niet mogelijk is, vanwege te hoge golfbelasting. In de Oosterschelde kan dit wel. Het overlagen van oude bekleding met nieuwe betonzuilen biedt veel voordelen. Het is duurzaam en het bespaart tijd en geld. Het is immers niet nodig om de oude bekleding te verwijderen en af te voeren. En het verbeteren van de ondergrond, een waterremmende kleilaag van zo’n tachtig centimeter, is overbodig.


Veel basaltzetwerk

Hoewel het basalt op het westelijke deel van de dijk goed getoetst was, kende het traject veel basaltzetwerk. Deels omdat de bestaande bekleding niet hoog genoeg was en daarom opgetrokken moest worden tot aan het onderhoudspad. Deels omdat het bestaande, goed getoetste basalt op veel plaatsen beschadigd was. Basalt zetten is ambachtelijk werk en gebeurt handmatig. In Nederland zijn relatief weinig steenzetters en op dit traject waren er veel aan het werk.

Werk met werk

Gelijktijdig met het versterken van de dijk heeft projectbureau Zeeweringen op verzoek van waterschap Scheldestromen onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan de ‘Grote Nol’. Basaltzuilen die over waren uit andere dijkversterkingstrajecten zijn hierbij hergebruikt als overlaging aan de oost- en westkant van de nol.








De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares