Moggershil uitvoering

Moggershil uitvoering
Dijkvak Moggershil
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



De betonnen L-wand wordt geplaatst als basis voor de nieuwe betonzuilen
Moggershil zomerstorm tijdens uitvoering
Moggershil verborgen bekleding tpv Grote Nol
Moggershil verticale overgang tussen goedgetoetste basalt en nieuwe zuilen

In de uitvoering heeft de nieuwe methode van het overlagen van oude bekleding met nieuwe betonzuilen een belangrijke rol gespeeld. Het ontwerp van de dijk zag er anders uit en dat leidde tot een lagere aanneemsom dan bij voorgaande dijkversterkingstrajecten.

Extra eisen herzetten basalt

In het contract voor de versterking van dijktraject Moggershil waren extra eisen opgenomen voor het herzetten van basaltzuilen. In het verleden gebeurde het dat aannemers vrijkomende basaltzuilen uit een dijktraject wilden hergebruiken, terwijl ze volgens projectbureau Zeeweringen niet meer voldeden aan de gewenste kwaliteit. De extra eisen in het contract hebben bij dit dijktraject geleid tot minder discussie over de kwaliteit van het basaltzetwerk.

Wijzigingen op projectplan

De grootste wijziging op het projectplan is veroorzaakt door een aanname over de bestaande dijkbekleding op een gedeelte van het dijktraject. Deze bekleding bleek in de praktijk minder robuust te zijn dan vooraf ingeschat. Daarom moest de constructie die was aangelegd uitgebreid worden.

In de uitvoering is projectbureau Zeeweringen ook andere zaken tegengekomen, waar het vooraf geen rekening mee had gehouden. Zo zaten er holle ruimtes onder de oude bekleding, doordat de ondergrond van klei op sommige plaatsen gedeeltelijk weggespoeld was. Voordat de aannemer de nieuwe betonzuilen kon plaatsen, is daarom de hele glooiing met de bak van een kraan afgeklopt om zo de oude bekleding aan te tikken en te controleren of deze niet teveel zou verzakken. Vervolgens ontstonden daardoor putten. Om die op te vullen was meer slak nodig, dan vooraf ingeschat.

Direct boven de ondertafel van gepenetreerd breuksteen plaatste de aannemer een betonnen L-wand als basis voor de nieuwe betonzuilen. In de beginfase bleek het plaatsen hiervan lastiger dan verwacht. Met hoogwater spoelde een deel van de net aangebrachte L-wanden los. Om dat probleem op te lossen bedacht de aannemer een aantal maatregelen. Zo paste hij samenstelling van de stelspecie aan, waardoor deze sneller uithardde. Hij maakte kleine dammen van breuksteen om de schade als gevolg van golfslag te beperken. Bovendien werkte hij tijdens laagwater minder ver vooruit dan in de beginfase. Op die manier kreeg de specie meer tijd om uit te harden en spoelden de net geplaatste L-wanden bij hoogwater niet meer los.

Over bijna het hele dijktraject werd de kreukelberm vernieuwd. Omdat de ondergrond vrij slap bleek te zijn, week de aannemer daar af van het contract en overlaagde hij delen van deze berm met gepenetreerde breuksteen.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares