Nieuw Noord-Bevelandpolder ontwerp

Nieuw Noord-Bevelandpolder ontwerp
Dijkvak Nieuw Noord-Bevelandpolder
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



aanpassing Thoorn en Vlietepolder
Nieuw Noord-Bevelandpolder kruinverhoging
Nieuw Noord-Bevelandpolder overzicht werkzaamheden

De ondertafel wordt grotendeels overlaagd met gepenetreerde breuksteen, afgestrooid met lavasteen. De boventafel bestaat dan uit betonzuilen. Over een klein deel wordt zowel de onder- als de boventafel bekleed met gekantelde blokken.

Ter plaatse van de Noordhoeksnol, stekdam en Glasjesnol zal achterlangs gepasseerd worden middels een verborgen glooiing. Deze verborgen glooiing bestaat uit vol en zat gepenetreerde breuksteen 10-60kg, met een laagdikte van 0,40 m en wordt aangebracht. Ter plaatse van de aansluitingen aan weerszijden wordt de bestaande, te behouden bekleding op de nol verwijderd, om na aanbrengen van de verborgen glooiing weer teruggeplaatst te worden

Op de berm wordt een nieuwe onderhoudsstrook aangelegd, die ten oosten van de dijkovergang bij de Glasjesnol (dp1854) opengesteld is voor fietsers. De onderhoudsstrook, in de richting van het schor van de Oesterput, wordt afgesloten voor fietsers.

Kruinverhoging

Plaatselijk zal op verzoek van het waterschap een kruinverhoging plaatsvinden van een meter, dit wordt meegenomen binnen dit project. De dijk wordt hierdoor breder. Op een deel van het dijktraject is aan de zeezijde geen mogelijkheid voor verbreding vanwege kostbaar natuurgebied (schor). De verbreding is daar aan de landzijde uitgevoerd. Hierdoor verdween een binnendijkse weg. Ter compensatie werden twee nieuwe dijkovergangen aangelegd voor gebruik door het waterschap en een particuliere eigenaar. Op een ander gedeelte van het dijktraject vindt de dijkverbreding wel zeewaarts plaats.

Een paar studenten van de Hogeschool Zeeland onderzochten de mogelijkheid om de nollen vóór de dijk te verzwaren. Idee was dat de kruinverhoging daardoor overbodig zou zijn. De verzwaring van de nollen bleek echter dusdanig uitgebreid, dat het te duur zou worden. Bovendien zou de kruinverhoging nog altijd moeten plaatsvinden.

Een deel van de dijk heeft vanwege een getijde-geul een steile vooroever. Inventarisatie wees uit dat er voldoende ruimte was om toch een nieuwe kreukelberm aan te leggen. Ook kon er veilig gewerkt worden.

Werk met werk

In 2007 was het aansluitende dijktraject versterkt, de Vliete- en Thoornpolder. Achteraf bleek dat het talud hier te steil was afgewerkt. Door een steilere helling dan 1:3 konden tractoren het gras niet meer maaien. Dit werd hersteld tijdens de uitvoering van de Nieuw Noord-Bevelandpolder.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares