Omgevingsmanagement

Omgevingsmanagement
Dijkvak Krabbendijke
OM werkproces stap

Activity IOR



Ecologie

Voor de dijk ligt een florerend zeegrasveld dat tijdens de werkzaamheden ontzien moest worden. Dat hield in dat de werkstrook op het slik zo smal mogelijk gehouden moest worden. Ook mocht er geen pompwater vanuit de werkstrook over de zeegrasvelden lopen, omdat het zeegras dan bedolven zou raken onder het sediment en dan zou afsterven door tekort aan licht. Er werden verschillende alternatieven onderzocht om het pompwater kwijt te raken, bijvoorbeeld door het graven van een kanaaltje door het slik. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om het water via compartimenten en een natuurlijk geultje de Oosterschelde in te pompen. Deze werkwijze bleek zeer goed te werken.

Communicatie

In het voortraject werden door het projectbureau toezeggingen gedaan aan de Dorpsraad van Oostdijk over het uitbrengen van een huis-aan-huiskrant. Deze konden niet worden waargemaakt, omdat dit niet spoorde met het communicatiebeleid van het projectbureau (er waren te weinig omwonenden om een huis-aan-huiskrant rendabel te maken). In plaats daarvan werd een groot artikel geplaatst in het lokale huis-aan-huisblad.

Geleerde les

Het is belangrijk dat projectbureaumedewerkers geen verwachtingen wekken of toezeggingen doen op het gebied van communicatie wanneer het communicatiebeleid nog niet is vastgesteld. Wensen van stakeholders zijn wel altijd bespreekbaar.

Cultuurhistorie

Er lagen in dit dijktraject veel oude glooiingen van dakpannen die niet behouden konden worden. In de museumglooiing bij het Watersnoodmuseum is de dakpanglooiing wel terug te vinden. Een rij perkoenpaaltjes kon wel gespaard worden. [invoegen foto dakpannen] [invoegen link naar rapport Bas Chamuleau]

Transportroute

De transportroute werd vastgesteld nadat meerdere opties in kaart gebracht waren. Met tellussen werd vastgesteld dat twee mogelijke routes veel gebruikt werden door scholieren van en naar Goes. Vanwege de veiligheid vielen deze routes af. In samenspraak met de dorpsraad Oostdijk en gemeente Reimerswaal werd als alternatief gekozen voor een route via een deels particuliere, onverharde weg binnendijks tussen Yerseke en Roelshoek. De particuliere eigenaar van de weg wilde meewerken, mits het projectbureau de weg verbeterde en de dammen die toegang geven tot het landbouwperceel zou asfalteren. Het waterschap sprak vervolgens met de eigenaar af om ook de weg zelf te asfalteren in ruil voor de verwerving van een strook grond langs de Olzendedijk en de Koksedijk waar een fietspad gemaakt zou worden.



De View-Navigation (VN) pagina's.

Er zijn geen VN pagina's gelinkt.

 

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares