Onrustpolder Ontwerp

Onrustpolder Ontwerp
Dijkvak Onrustpolder
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



2008 Onrustpolder open steenasfalt op binnentalud
2008 Onrustpolder gepenetreerde breuksteen op buitentalud
2008 Onrustpolder overzicht nieuwe werk

Voor de randvoorwaarden is een detail advies opgesteld waarvan de resultaten in de ontwerpnota worden weergegeven.

Voor dit dijktraject is één nieuw ontwerp ontwikkeld: het overlagen van de afgekeurde Haringmanblokken met gepenetreerde breuksteen in de sortering 10- 60 kg met een laagdikte van 0,50 m. Hiertoe dient het aanwezige zand weg gegraven te worden alvorens de overlaging aangebracht kan worden. Na aanbrengen van de overlaging wordt het zand weer terug aangebracht. De overlaging van de haringmanblokken dient tot dp 11 te worden uitgevoerd. Tussen dp 11 en 12 is zoveel zand op de bekleding aanwezig dat, ook bij een maatgevende storm, de bekleding hier niet bloot komt te liggen. Dit is aangetoond in een memo van het Waterschap.

Tijdens het opstellen van de ontwerpnota lag het in de bedoeling om waar nodig de bestaande kreukelberm te versterken met breuksteen in de sortering 40 - 200 kg in combinatie met stroken penetratie, met een laagdikte van 0,70 m. Een nadere analyse door het Waterschap gaf aan dat de reeds aanwezige kreukelberm voldoet. De belangrijkste reden hiervoor is dat de kreukelberm door een laag zand bedekt wordt. Bij ontgronding van het zand is er nog voldoende zand in het profiel aanwezig waardoor sterke golfreductie op zal treden en de golfbelasting minimaal is. Een en ander is vastgelegd in een memo van waterschap Zeeuwse Eilanden aan het projectbureau Zeeweringen, die in de Aanvulling op de ontwerpnota is weergegeven.

Naast het verbeteren van de bekleding speelt op dit dijkvak ook een kruinhoogte tekort. De hoeveelheid overslag tijdens maatgevende omstandigheden is groter dan toelaatbaar. Om dit probleem op te lossen heeft het waterschap de voorkeur om de dijk overslagbestendig te maken. Daartoe dienen kruin en binnentalud te worden versterkt met een bekleding van open steenasfalt die wordt afgedekt met een laag grond ten behoeve van de landschappelijke inpassing. Deze oplossing levert een veilige dijk op, is relatief goedkoop en vraagt geen extra ruimte. De kosten van voorbereiding en uitvoering van het overslagbestendig maken van de dijk langs de Onrustpolder dienen ten laste te komen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarom wordt door het Waterschap aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om goedkeuring. Vooruitlopend op een positieve beslissing van het Ministerie heeft het projectbureau zijn medewerking toegezegd.










De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares