Oostelijke Sloehavendam

Documenten ecologie:

Bestand:PZDB-M-12389.pdf, Bestand:PZDB-R-10196.pdf, Bestand:PZDB-R-10197.pdf, Bestand:PZDB-R-11215.pdf

Documenten randvoorwaarden:

Bestand:2011 08D Golfcondities Borssele definitief.pdf

Oostelijke Sloehavendam
Omschrijving Oostelijke Sloehavendam
Overkoepelende context Dijkvakken Zeeland
Locatie Zuid-Beveland
Coördinaten 51° 26' 24", 3° 42' 0"
Begindijkpaal dp 0 +85m
Einddijkpaal dp 29
Jaar 2012
Bekleding Breuksteen gepenetreerd
Specifieke constructie Havendam
Voorland Strand, Stroomgeul
Ruimtegebruik





file name
created in page
type
bibtex type
title
creator
date
hyperlink
booktitle
alt tag
chapter
organization
institution
address
location
journal
edition
publisher
howpublished
series
volume
number
crossref
description
subject Dijkvak, Dijk, Waterkering

Met de onderstaande vijf knoppen worden werkprocessen gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 

 

 

 




Oostelijke Sloehavendam

Dijkvak Oostelijke Sloehavendam / Kaloot ligt aan de Westerschelde, ten westen van de kern Borssele in het industriegebied Vlissingen-Oost. Het dijkvak betreft een havendam met een lengte van ongeveer 3,2km. Deze maakt geen onderdeel uit van een gesloten dijkring, maar behoort wel tot de primaire waterkering. Naast het bieden van bescherming aan de direct achter de dam gelegen industrie, heeft de Oostelijke Sloehavendam een golfreducerende werking voor de achterliggende dijkring. De havendam kent een eigen dijkpaalnummering, waarvan de oorsprong (dp 0) ligt tussen dp 573 en dp 574 van de achterliggende dijkring. Het dijkvak wordt beheerd door waterschap Scheldestromen. Bij de aanzet van de dam bevindt zich een duingebied van geringe omvang, natuurgebied de Kaloot, dat de aanwezige steenbekleding deels bedekt. Direct achter de dijk ligt de Europaweg-Zuid, die in beheer is bij het havenschap Zeeland Seaports.

Van Citterspolder

Oostelijke Sloehavendam luchtfoto.jpg

Het dijkvak Van Citterspolder 2 ligt aan de Westerschelde, op het zuidwestelijke puntje van Zuid-Beveland tussen dijkpaal 565,8 en 573 en heeft een lengte van ongeveer 720m. Het valt onder het beheer van het waterschap Scheldestromen. Achter de dijk ligt de kerncentrale van Borsele.

Bijzonderheden:

  • De Oostelijke Sloehavendam - Kaloot en de Van Citterspolder zijn apart ontworpen, maar in de uitvoering was het een gezamenlijk project.
  • Hoewel de Oostelijke Sloehavendam - Kaloot geen primaire waterkering is heeft Projectbureau Zeeweringen in overleg met Waterschap Zeeuwse Eilanden besloten de bekleding wel te versterken. Redenen zijn de volgende: 1 Bij het niet reduceren van golfbelasting door de Oostelijke Sloehavendam wordt grote schade aangericht op het buitendijkse haventerrein wat leidt tot grote economische schade. 2 De primaire waterkering van de Borsselepolder (deels), Kraaijertpolder en Quarlespolder (dp 573 tot dp 719) zijn allen berekend met de reducerende belastingen veroorzaakt door de golfreducerende werking van de Oostelijke Sloehavendam. 3 In 1998 is na een storm zware schade geconstateerd.
  • De Van Citterspolder viel in eerste instantie niet binnen de scope van het Project Zeeweringen, omdat er geen bekleding van gezette steen aanwezig was. Later is officieel toestemming verkregen om dit dijkvak mee te nemen in het project.
  • De ontwerpen van zowel de Oostelijke Sloehavendam als de Van Citterspolder leiden tot een procedure bij de Raad van State. Deze vond de bezwaren niet voldoende zwaarwegend om de uitvoering te verbieden.

Kaartjes werkgebied

Werkgebied Oostelijke Sloehavendam1.jpg
Oostelijke Sloehavendam2.jpg





De View-Navigation (VN) pagina's.


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares