PBZ onderzoek en innovatie Transplantatie groefwier

PBZ onderzoek en innovatie Transplantatie groefwier
PBZ Onderzoek en Innovatie PBZ onderzoek en innovatie
Aanleiding Mitigatie
Object Steenbekleding
Verbetering Materiaal, Proces

Activity IOR

Met de onderstaande knop wordt een innovatieprocesstap gecreëerd. Let op, iedere pagina moet een unieke naam hebben. Het advies is de drie puntjes te vervangen door een term die de lading dekt.

 




Groefwier Oosterschelde (Bureau Waardenburg)

In 2015 is door projectbureau Zeeweringen dijkversterking Sint Annaland uitgevoerd. Dit was de belangrijkste groeilocatie voor het zeldzame groefwier (Pelvetia canaliculata) in Nederland. Dit bruinwier komt vanouds op een beperkt aantal plaatsen langs de Oosterschelde voor, maar als gevolg van de vervanging van oorspronkelijke steenbekleding is de soort op diverse locaties verdwenen. De groeilocatie in Sint Annaland is daardoor de enige resterende groeilocatie met een redelijke omvang.


Om de groefwierpopulatie in Sint Annaland te behouden, werd in 2015 een transplantatie van basaltzuilen met groefwier uitgevoerd. Met het transplanteren was in Nederland tot dan toe geen ervaring. De transplantatie heeft geleid tot behoud van groefwier in 2015 en de eerste jonge groefwiertjes op de nieuwe betonzuilen in 2016. De groeiplaats van de soort in de Oosterschelde is door maatwerk behouden. Echter, voor volledig herstel en een groefwierpopulatie die zichzelf in stand houdt, is meer tijd nodig.


Om de transplantatie van het groefwier goed uit te kunnen voeren, werden in 2014 enkele kleinschalige experimenten uitgevoerd:

  • Zandkreekdam: hier werden verschillende kleinschalige proeven ingericht om drie technieken te testen: herplaatsen, zagen en neerleggen. Het doel was om zo veel mogelijk kennis te vergaren en zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de inspanningen bij Sint Annaland.
  • Burghsluis: aanvullend werd hier een inspanning gedaan om de daar aanwezige populatie groefwier te sparen tijdens de werkzaamheden in 2014.


Na deze kleinschalige proeven werd overgegaan op het transplanteren van groefwier op de locatie Sint Annaland in 2015. Eerst werd de dijkbekleding op het groefwier afgestemd, en over anderhalve kilometer gebruik gemaakt van een toplaag met basaltsplit (een droog materiaal). Daarna werden 700 basaltzuilen begroeid met groefwier verspreid over de nieuwe dijkglooiing neergelegd. De methode bestond uit basaltzuilen uit de helling nemen, opslaan tijdens de werkzaamheden (april-augustus) en terugplaatsen op de nieuwe glooiing. Er werd steeds gewerkt over een traject van anderhalve kilometer en hoog in de getijdenzone (groefwierzone). In 2016 wijst de monitoring uit dat er sprake is van een succes: jonge groefwiertjes zijn nu ook gevonden op de nieuwe betonzuilen. De groeiplaats van de soort in de Oosterschelde is door maatwerk behouden.

Projectleider: Peter Meininger





De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van PBZ onderzoek en innovatie
Instantie van
Betreft


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares