PBZ onderzoek en innovatie onderlagen

PBZ onderzoek en innovatie onderlagen
PBZ Onderzoek en Innovatie PBZ onderzoek en innovatie
Onderzoektype Overige mechanismen (anders dan toplaagstabiliteit)

Activity IOR



Mijnsteen

Onderlagen: klei, mijnsteen, slak

Tegenwoordig worden regelmatig andere materialen dan klei toegepast als onderlaag voor steenzettingen. Het probleem is echter dat er in geen civieltechnische richtlijnen zijn waaraan deze materialen moeten voldoen. Onduidelijk is welke eigenschappen er echt toe doen en hoe deze kunnen worden bepaald.

De steenzetting bestaat normaliter uit een toplaag van gezette steen, met daaronder een dunne laag granulair materiaal (uitvullaag) en daaronder een geotextiel. Daaronder kan een onderlaag aanwezig zijn van klei, mijnsteen, slakmengsels, et cetera. Het gehele pakket van de gezette toplaag tot en met de onderlagen wordt de bekleding genoemd. De bekleding dekt de kern van de dijk af, die meestal bestaat uit zand, maar soms ook uit klei.

Van oudsher bestaan zeedijken uit lokaal gewonnen klei. De klei vormde daarmee ook de ondergrond voor de bekleding. Veel van de huidige zeedijken zijn echter aangelegd of verzwaard door het aanleggen van zandlichamen afgedekt met een kleilaag. Goede klei is wel verkrijgbaar, maar een zorgvuldige verwerking van klei is, zeker in de tijzone, vrij lastig. Daarom past men, daar waar vroeger klei werd verwerkt, tegenwoordig ook regelmatig alternatieve materialen toe zoals slakmengsels, mijnsteen of GeoCrete.







De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van PBZ onderzoek en innovatie
Instantie van
Betreft
HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares