Perkpolder Natuurcompensatie stakeholders

Perkpolder Natuurcompensatie stakeholders
Dijkvak Perkpolder Natuurcompensatie
OM werkproces stap a) Stakeholders

Activity IOR



Communicatie

Om de communicatie met belanghebbenden te garanderen was een communicatieplan opgesteld. Dit plan beschrijft de communicatiestrategie van het project. Het communicatieplan werd per fase bijgewerkt. De gepubliceerde versie stamt uit 2013, rond de aanvang van de uitvoeringsfase. Het plan werd jaarlijks geactualiseerd.

Communicatie was een van de aandachtspunten van het project. Het project werd beschreven als een ‘ontpolderingsproject’, een begrip dat van oudsher veel weerstand oproept in Zeeland. Een voorbeeld van een vergelijkbaar project dat op veel verzet stuitte, is de ontpoldering van de Hedwigepolder dat al sinds het begin van de 21ste eeuw op de lijst staat om ontpolderd te worden. Hier is meermaals juridisch bezwaar tegen aangetekend. Het Perkpolderproject werd echter met relatief weinig weerstand ontwikkeld. Maatschappelijke onrust en groot verzet bleven uit.


De communicatie was middels maatwerk toegespitst op drie groepen:

  • Primaire doelgroepen: bewoners, landeigenaren, recreanten
  • Bestuurders: Rijkswaterstaat, Dienst Landelijk Gebied, provincie Zeeland
  • Secundaire doelgroepen: ministeries, recreatie, beroepsvaart, loodswezen

Er werden verschillende middelen ingezet, uiteenlopend van factsheets en websites tot excursies in het plangebied. Per middel was een verantwoordelijke aangewezen en was het doel beschreven, evenals de beoogde doelgroep en de uitvoerende partij.


Bereikbaarheid Walsoorden

Vanwege de afsluiting van de provinciale weg werd een plan opgesteld om Walsoorden bereikbaar te houden. De inwoners van het dorp hadden zorg geuit over de bereikbaarheid van Walsoorden tijdens calamiteiten. Verschillende overheidsinstanties bespraken dit met de brandweer. De oplossing werd gevonden in een calamiteitenroute onderlangs de nieuwe, zuidelijke zeedijk die opengesteld zou worden voor alle verkeer in geval van nood. Na de afronding van het project werd de route permanent opengesteld.

De onderhoudspaden werden opengesteld voor het publiek, met uitzondering van die op dijktraject A. Het verkeer werd na oplevering zoveel mogelijk omgeleid. Uitgangspunt was een goede balans tussen recreatie en natuurbescherming.



De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares