Netwerkvorming



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Project BwLN: netwerkvorming

Result = Project BwLN VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Project BwLN: netwerkvorming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Project BwLN: netwerkvorming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Project BwLN: netwerkvorming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Project BwLN: netwerkvorming

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Project BwLN: netwerkvorming

Result =

End Set VN link







Uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten

Op bezoek bij gedeputeerde staten van Zuid Holland.

Het project heeft een consortium opgeleverd dat bestaat uit de volgende partijen:

  • HZ University of Applied Sciences (penvoerder): voert onderzoek uit, heeft de methode ontwikkeld die de kennis analyseert en gestructureerd aanbiedt voor de beroepspraktijk, kennispartners en het onderwijs. De HZ zorgt verder voor de integratie van de kennis van het project in het onderwijs;
  • Deltares: bewaakt de kwaliteit, ontwikkelt kennis en voert onderzoek uit, brengt kennis over Building with Natureconcepten in en voert praktijkgericht onderzoek in het veld uit en in de faciliteiten van Imares en vertaling van de kennis naar andere Deltagebieden;
  • Imares is toegevoegd aan consortium in 2012 vanwege specifieke kennis over oesterriffen en kwaliteitsborging voor veldwerk in de Delta;
  • Rijkswaterstaat (RWS): brengt praktijkkennis en -ervaring in vanuit zijn rol als nationale kustbeheerder en brengt zijn kennis in vanuit nationaal perspectief;
  • Projectbureau Zeeweringen (PBZ): brengt van praktijkkennis en -ervaring vanuit regionale kustprojecten;
  • Waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland: brengen van praktijkkennis en -ervaring in op het gebied van toetsing en kennis van de kustgebieden;
  • Het consortium EcoShape: maakt kennis vanuit EcoShape's Building with Natureprogramma toegankelijk en stelt zijn netwerk van aangesloten organisaties (bedrijven) beschikbaar, zodat praktische toepasbaarheid voor aannemerij is geborgd.

De onderzoekgroep Building with Nature is opgericht binnen de Delta Academy Applied Research Centre (DA-ARC). De onderzoekgroep is gestart op basis van het project BwLN. Mede dankzij dit project is samenwerking gerealiseerd met de volgende ‘externe’ partijen:

  • Binnen de HZ wordt samengewerkt met andere academies rond toepassing van BwN-concepten voor multifunctionele uitdagingen in de kustzone. Dit is een samenwerking met het Kenniscentrum Duurzaam Innoveren en Ondernemen (DIO) en Scaldis Academy. Hieruit is contact met EUCC ontstaan en is input op de Littoral-conferenties gegenereerd.
  • Regionaal is contact gemaakt een breed scala aan stakeholders, waarvan natuurorganisaties een belangrijk onderdeel vormen.
  • Samenwerkend met het consortium Ecoshape is de nationale belangstelling voor HBO-praktijkgericht BWN-onderzoek en onderwijs opgewekt. Samen met de TUD, Deltares, Delta Applied Research Centre en de Delta Academy van de HZ- en DDA-partners werkt de onderzoekgroep aan het versterken van het netwerk met Europese (Cadiz, Ferrara), Vietnamese (Can Tho) en Indonesische universiteiten. De onderzoeksgroep BWN werkt hierin mee, door actief expertise te leveren, door input te genereren in projectformuleringen (NICHE-NUFFIC en ERASMUS +-proposals) en studentenbegeleiding.
  • Tijdens een speciaal hiervoor georganiseerde visiedag hebben de kennisinstellingen IMARES, Deltares, NIOZ en de Delta Academy (Onderzoeksgroep Building with Nature) verkend op welke terreinen de overlap zit en waar deze instellingen elkaar aanvullen. Bij deze dag was ook een vertegenwoordiger van RWS Zee en Delta aanwezig. Deze instellingen werken alle in de Zeeuwse Delta, en zijn daar voor een groot deel ook gevestigd.
  • Het in 2013 opgerichte Centre of expertise Delta Technology en het lopende RAAK-PRO project Building for Nature dragen in belangrijke mate bij aan de continuering van de initiatieven van de onderzoekgroep.
  • Er zijn nu besprekingen met het NIOZ voor de aanstelling van een deeltijdlector om de onderzoeksgroep te versterken met ecologische expertise.

Duurzame netwerkvorming

De samenwerking in dit project heeft geleid tot de vorming van een consortium, waarmee een aantal nieuwe projecten zijn verworven en inmiddels worden uitgevoerd. Het consortium bestaat uit de Delta Academy (onderzoeksgroep Building with Nature), en een aantal kennisinstellingen, te weten IMARES, Deltares, NIOZ. Soms zal RWS Zee en Delta hierbij aanhaken als consortiumlid, maar op dit moment is Rijkswaterstaat vooral opdrachtgever.

Voor het Centre of Expertise (CoE) Delta Technology zijn samen met dit consortium een aantal projecten verworven, waarin de Delta Academy steeds de penvoerder is. Dit betreft:

  • onderzoek aan en monitoring van de Oesterdamproeflocatie;
  • onderzoek aan en monitoring van het getijdeherstelproject Rammegors;
  • onderzoek aan en monitoring van het getijdeherstelproject Perkpolder.

Het vertrouwen in de kwaliteit van het consortium is inmiddels zodanig versterkt, dat het consortium benaderd is voor nog een vierde en een vijfde project:

  • ontwerp van de Roggeplaat-zandsuppletie; het ligt in de verwachting dat dit project verworven zal worden met de onderzoeksgroep als penvoerder;
  • onderzoek aan en monitoring van de Schelphoek- en Galgeplaat-zandsuppleties.

Overige initiatieven en samenwerkingen waar de onderzoeksgroep in deelneemt:

  • Benutten DeltaExpertise-site voor opzetten BwN-gerelateerd onderwijs voor de HBO’s, aangesloten bij de Dutch Delta Academy (DDA);
  • Groene Poort Rotterdam monitoring van BwN-oplossing in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam
  • NUFFIC-NICHE-project Integrated Coastal Zone Management Indonesië in samenwerking met TU-DELFT, IHE-UNESCO, Deltares met inbreng van onze Living-Lab proceskennis en BwN-inhoudelijke kennis.

Veranderingen in het project

Tijdens de looptijd van het project zijn er zwaartepunten ontstaan in het netwerk. Partijen zoals Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen hebben weinig actief bijgedragen. Dit is vooral veroorzaakt door de keuze van de cases waarbij partijen zoals Projectbureau Zeeweringen en Rijkswaterstaat Zee en Delta actief betrokken waren. Ook blijkt de beroepspraktijk voor de praktijkgerichte expertise die in dit project is ontwikkeld zich niet te bevinden een beleidsgerichte organisatie zoals de Provincie. In de loop van het project is NIOZ Yerseke toegevoegd aan het consortium om specifieke kennis over ecologie in te brengen en aanwezig te zijn bij de validatiesessies.



HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares