Aanleg beheer en onderhoud



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = RWS Aanleg beheer en onderhoud

Result = RWS Beheer van rijkswateren VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = RWS Aanleg beheer en onderhoud

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = RWS Aanleg beheer en onderhoud

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = RWS Aanleg beheer en onderhoud

Result = RWS Uitvoering VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = RWS Aanleg beheer en onderhoud

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = RWS Aanleg beheer en onderhoud

Result =

End Set VN link







Figuur 1: Aanleg, beheer en onderhoud (foto: Edwin Paree)

Beheer en onderhoud van arealen en objecten

Rijkswaterstaat hanteert bij beheer en onderhoud een functiegerichte benadering. De kern van die benadering ligt in de mate waarin de functionaliteit van (delen van) de netwerken bijdraagt aan de beleidsdoelen (kerntaken). In praktijk betekent dit dat – als de kerntaken en het functioneren van de netwerken niet in het geding zijn – Rijkswaterstaat terughoudend is met onderhoud, zeker als kunstwerken binnen afzienbare termijn worden vervangen of groot onderhoud plaatsvindt. Anders gezegd: bij afwijkingen van de afgesproken normen en prestaties wordt op basis van de risico’s voor de functionaliteit beoordeeld waar direct ingrijpen noodzakelijk is, en waar niet. Dat betekent dat het werk soms even blijft liggen, maar op een ander moment wel goedkoper wordt uitgevoerd. Tijdelijk functieverlies op onderdelen van het netwerk is acceptabel als het netwerk als totaal dat kan opvangen. Waar mogelijk bundelt Rijkswaterstaat kleinere werkzaamheden tot grotere opdrachten. Duurzaamheid en ‘Life Cycle Cost-benadering’ zijn leidende beginselen voor beheer en onderhoud van de netwerken. ‘Life Cycle Costbenadering’ betekent dat bij een besluit over aanleg ook de toekomstige kosten meewegen voor zowel onderhoud als het opruimen aan het einde van de levensduur. Rijkswaterstaat wil als uitvoeringsorganisatie van IenM een voorbeeldfunctie vervullen op het terrein van duurzaamheid. Het gaat onder andere om energiebesparing, (her)gebruik van materialen en duurzaam inkopen.

Aanleg van nieuwe of de verbetering van bestaande infrastructuur

Rijkswaterstaat werkt samen met andere beheerders aan vernieuwing en verbetering van het hoofdwatersysteem en de rijksvaarwegen. Aanleg of verbetering is nodig als de bestaande netwerken niet voldoen aan de doelstellingen van beleid, weten regelgeving. Rijkswaterstaat voert aanleg- en verbeterprojecten uit in opdracht van – en gefinancierd door – het Ministerie van IenM (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, MIRT). Een deel van die projecten wordt in deze planperiode uitgevoerd, een ander deel pas na 2021.

Beheer vanuit een langetermijnvisie

Beheer en onderhoud zijn geen eenmalige gebeurtenissen. Bij de programmering ervan houdt Rijkswaterstaat daarom rekening met ontwikkelingen op de lange termijn. Toekomstgericht werken vraagt om een langetermijnvisie. Sommige watersystemen zijn door waterstaatkundige ingrepen uit het verleden uit balans geraakt. Rijkswaterstaat houdt daar rekening mee bij de planning van aanleg, beheer en onderhoud.




Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares