Roggeplaat Ecologie

Roggeplaat Ecologie
Dijkvak Roggeplaat
OM werkproces stap c) Ecologie

Activity IOR



Roggenplaat, meeuw met jongen
Roggenplaat, gele hoornpapaver

Op basis van het ecologisch detail advies wordt een bekleding gekozen waarvan kan worden verwacht dat zich minimaal een zelfde begroeiing kan vestigen. Dit advies is in de ontwerpnota opgenomen als bijlage.


‘’Lessons Learned’’

Werk buiten vergunde periode Eind mei stelde het projectbureau vast dat langs het traject materiaal werd gestort terwijl de vergunde periode (vanaf 1 juli) nog niet geopend was. De aannemer meende dat ‘storten’ niet hetzelfde was als ‘werken‘. Door het rijden en storten gingen zeven broedsels verloren. Het projectbureau had duidelijker moeten aangeven wat onder de bepaling ‘storten’ werd bedoeld.

Broedvogels Tijdens de uitvoering vestigden broedvogels zich in de werkstrook. Maaien en klepelen van het aanwezige struweel om de vestiging van zangvogels te voorkomen, maakte de werkstrook onverwacht aantrekkelijk voor scholeksters, die er nesten maakten. De aannemer beschermde de nesten door het gebied er omheen af te zetten. Het projectbureau scherpte de verstoringsmaatregel voortaan aan. Preventieve maatregelen om de vestiging van grasland- en struweelvogels te voorkomen, scheppen gunstige condities voor kustbroedvogels. Stokken met wapperende linten werken niet voor alle soorten (mogelijk wel voor meeuwen). Afspannen met linten zou beter kunnen werken. Met name bontbekken schrikken niet van wat extra dynamiek. Dagelijkse verstoring of ploegen/slepen voorafgaand aan de start van werkzaamheden werkt het best.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares