Roggeplaat Vergunningen

Roggeplaat Vergunningen
Dijkvak Roggeplaat
OM werkproces stap d) Vergunningen en projectplan

Activity IOR



Om een aanmelding voor een mer beoordeling te doen en diverse vergunningen te bekomen wordt door het projectbureau een planbeschrijving opgesteld. Deze wordt ook ter inzage gelegd, zodat overheden, organisaties en particulieren een zienswijze kunnen ontwikkelen. Omdat de dammen, die in het kader van de Deltawerken zijn aangelegd, rijks objecten zijn, geldt dat beslissingen en vergunningen niet meer door de provincie kunnen worden afgehandeld. Dit is een gevolg van het in werking treden van de Crisis en herstelwet (april 2010). Rijkswaterstaat beslist dat een mer procedure niet hoeft te worden opgestart. Ook de watervergunning wordt verleend. In het kader van de waterwet wordt ook vergunning verkregen tot het tijdelijk inrichten van een werkdepot op de Roggenplaat. Later wordt de periode waarover vergunning is verleend met een maand verlengd. Met redenen wordt aangegeven dat deze verlenging over de maand januari geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Naast de depots op het Roggeneiland wordt op het eiland Schouwen-Duiveland een depot ingericht. De inrichting van dit depot wordt bij de gemeente gemeld.

Het Ministerie van LNV is in deze het bevoegd gezag voor het afgeven van de NB-wet vergunning. Om de aanvraag voor de vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet te onderbouwen wordt een habitat natuurtoets uitgevoerd. Op basis hiervan heeft het waterschap de aanvraag ingediend bij Gedeputeerde Staten van Zeeland. Deze heeft de aanvraag doorgezonden naar het ministerie van LNV. De vergunning is verleend, waarbij een aantal voorwaarden wordt gesteld die eerder in de natuurtoets zijn opgesteld.

In het memo Ecologische eindcontrole Roggenplaateiland wordt aangegeven of de milieubepalingen door de aannemer zijn nageleefd. In dit memo wordt gememoreerd dat door toedoen van een onderaannemer zeven nesten zijn gesneuveld, waaronder die van de bontbekplevier. Daarnaast wordt de verwachting uitgesproken dat de gele hoornpapaver zich weer zal vestigen op de plaatsen waar een nieuwe bekleding is aangelegd.

Een vergunning voor de Flora en faunawet is niet nodig, de Soortenbeschermings natuurtoets is voldoende indien de hierin aangekondigde mitigerende maatregelen worden getroffen. In aanvulling op de algemeen verplichte mitigerende maatregelen is het wenselijk om het hervestigen van de op de locatie voorkomende aandacht soort Gele Hoornpapaver te bevorderen. Daartoe dient de locatie waar de soort voorkomt na afloop dun te worden afgestrooid met zand.
















De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares