Roompot inventarisatie

Roompot inventarisatie
Dijkvak Roompot
Decompositie type
TM werkproces stap a) Inventarisatie

Activity IOR



Tussen dijkpaal 1913+50 meter en dijkpaal 1924 ligt een breed haventerrein (Sophiahaven). Aan de landzijde van het haventerrein bestond het bovenbeloop van de dijk uit klei. Een talud met een lengte van zevenhonderd meter begrenst het haventerrein aan de zeezijde. Het talud was bekleed met vlakke betonblokken, Petit granit en losse breuksteen.

Ter hoogte van dijkpaal 1914+50 meter en dijkpaal 1922+20 meter zijn kades aanwezig, voorzien van verticale stalen damwanden.

Bij dijkpaal 1924 ligt de aanzet van de noordelijke havendam. De ondertafel van het binnentalud van de havendam was bekleed met koperslakblokken. Daarboven lagen vlakke blokken tot aan de kruin. De kruin was weer bekleed met koperslakblokken. Het buitentalud van de havendam had een bekleding van vlakke blokken.

Tussen dijkpaal 1924+85 meter en dijkpaal 1933 lag van NAP+0,0 meter tot NAP-1,0 meter een laag Vilvoordse en Doornikse steen. Daarboven was de ondertafel bekleed met basaltblokken, waarin een grote palenrij staat. De boventafel van het talud had een toplaagbekleding van betonblokken en Haringmanblokken. Op de berm lag Petit granit.

Tussen dijkpaal 1933 en dijkpaal 1934+50 meter is een plateau aanwezig, dat uit verschillende bekledingen bestond (basalt, Doornikse steen, Lessinische steen en betonblokken) met grotendeels afgebroken perkoenpalen. Op het plateau staat een bankje, het ‘bankje van Bas’. Op de kop van het plateau ligt een dammetje.

Tussen dijkpaal 1938 en dijkpaal 1941 lag er een duin op de dijkbekleding.

Roompot Haringmanblokken.JPG

Tussen dijkpaal 1943+50 meter en dijkpaal 1941+50 meter bestond de bekleding uit Haringmanblokken, die aansloten op doorgroeistenen op de berm. In de Jacobahaven bestond de bekleding ook uit Haringmanblokken. De kop van de oostelijke havendam was voorzien van breuksteen, gepenetreerd met gietasfalt. Op de kruin van de havendam en op het haventerrein lag asfaltverharding. In de haven zijn een pompkelder en een kade aanwezig en er staan twee windmolens.

Ter hoogte van dijkpaal 1949 sloot de bekleding aan op de Oosterscheldekering. Deze damaanzet bestond uit met gietasfalt gepenetreerde breuksteen.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares