Schelphoek West Uitvoering

Schelphoek West Uitvoering
Dijkvak Schelphoek West
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



werkzaamheden aan dam
oude nol als depot, aanvoer materiaal
ringdijk, aanbrengen asfaltpenetratie
havendam, buitenzijde, aanbrengen osa

Tijdens het startoverleg legt de directie de strekking uit van de memo die richting de aannemer is gestuurd m.b.t. kwaliteitsborging en wordt nogmaals benadrukt dat de verantwoording voor de kwaliteit van het werk bij de aannemer komt te liggen. De aannemer moet aantoonbaar maken richting de directie dat de kwaliteit van het geleverde product voldoet. De aannemer voorziet extra kosten in verband met het nieuwe systeem van toezicht en vraagt naar het verhalen van deze kosten. De directie geeft aan dat er in april een evaluatie moment komt om te kijken hoe één en ander loopt. Tijdens deze bijeenkomst blijkt dat het zowel voor de directie als voor de aannemer moeilijk is om aan de nieuwe situatie te wennen. De directie verlangt dat de aannemer in staat is om direct de nodige acties uit te voeren om de kwaliteitscontroles zichtbaar te maken. De aannemer verwacht meer sturing totdat de werkwijze ook bij de uitvoerenden tussen de oren zit.

Tijdens de eerste bouwvergadering is de ecoloog van het projectbureau aanwezig. Deze wijst dringend op naleving van de in het bestek genoemde en vermelde eisen inzake de flora en fauna wet. Verder dient aandacht te worden besteed aan bescherming van het schorzijdebij hotel, de aanwezigheid van konijnen en het broeden van vogels op het vogeleiland. De aannemer wordt verzocht te waarschuwen voordat men begint met de werkzaamheden. Ter bescherming van de Noorse woelmuis moet een scherm geplaatst worden op de helling van de dijk. Een tekening van het scherm wordt opgestuurd.

Om bouwstoffen aan te voeren en te lossen op het werk wordt een kraanschip af gemeerd op de kop van de nol en vandaar wordt met dumpers naar de bestemde plaats vervoerd. Ook worden materialen en bouwstoffen aangevoerd vanaf de loswal. Later vraagt de directie om op verzoek van de afdeling bediening en begeleiding van RWS Zeeland actie te ondernemen voor het beter begeleiden van schepen in het Schelphoek West vaarwater. Dit naar aanleiding van twee incidenten met vastgelopen schepen. De aannemer plaatst boeien langs de route.

De aannemer vraagt of de directie een alternatief voor breuksteen, koperslak steen (Ro-dense) in overweging wil nemen (koperslak heeft een hoog s.g. nl. 3.7). De directie verzoekt alle gegevens betreffende het materiaal koperslak aan te leveren, zodat deze een oordeel kan vormen. Er wordt een proefvak uitgevoerd binnen dit project. Naar aanleiding hiervan verschijnen twee kennisnotities. Het materiaal ziet er goed uit, er zijn weinig platte scherven en het lijkt goed mogelijk dunnere lagen met een sortering 5-40 volledig te penetreren. Wel wordt gesteld om voorzichtigheid te betrachten met dit slakkenmateriaal. Daarnaast lijkt het zeker ook gewenst om eco-toxicologisch onderzoek op dit materiaal uit te laten voeren. Dat houdt in dat m.b.v. bepaalde organismen wordt gekeken welke stoffen uit het materiaal worden opgenomen. De resultaten van dit onderzoek zouden dan doorslaggevend moeten zijn bij de keuze van het wel of niet toepassen van het materiaal of bij de keuze van de locatie waar het materiaal wordt toegepast.

De directie maakt zich zorgen om de naleving van in het bestek beschreven maatregelen ter bescherming van de muraltmuur tijdens de werkzaamheden aan de havendam. Dit gebeurt onvoldoende. De kans op schade aan de muraltmuur is zeker aanwezig. Er is een overgang gecreëerd over de muraltmuur heen en er worden betonzuilen en breuksteen over de muur gedraaid zonder dat de muur beschermd wordt. Hierdoor voldoet de aannemer niet aan een EMVI-verplichting (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Hierin worden naast kostprijs ook andere kwaliteitsaspecten meegewogen in de beoordeling van inschrijvingen. De aannemer zegt toe meer zorg aan de bescherming van de muraltmuur te zullen besteden.

Om aan te tonen dat de asfaltpenetratie van overlagingen van gepenetreerde breuksteen voldoet en tot de onderzijde van de overlaging doordringt is het noodzakelijk dat boringen worden uitgevoerd. Over de noodzaak van deze boringen is verschil van mening tussen de directie en de aannemer.

Tijdens een evaluatie van het werk komt nogmaals naar voren dat de nieuwe manier van werken zowel bij de aannemer als bij de directie niet zonder problemen is verlopen. De aannemer miste de leiding van de directie en de directie miste het inzicht in de kwaliteit en de interne controle daarop van de aannemer. Gedurende de loop van het werk is het wederzijds vertrouwen wel toegenomen, wel worden verbeterpunten voor de toekomst benoemd.






De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares