Ontwerp




Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = Schorerpolder ontwerp

Result = Schorerpolder VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = Schorerpolder ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = Schorerpolder ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = Schorerpolder ontwerp

Result = Schorerpolder VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = Schorerpolder ontwerp

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = Schorerpolder ontwerp

Result =

End Set VN link







Schorerpolder nieuwe situatie
Schorerpolder nieuwe kreukelberm
Schorerpolder asfalteren onderhoudsstrook en dijkovergang
Schorerpolder nieuwe kreukelberm en gekantelde blokken

Het voorontwerp, de variantenafweging en het definitieve ontwerp van het dijktraject zijn uitgebreid omschreven in de Ontwerpnota. Volgens deze nota kan het dijkvak op basis van geometrie, technische toepasbaarheid, hydraulische en ecologische randvoorwaarden als één geheel worden beschouwd. Samengevat ziet het ontwerp er als volgt uit: De ondertafel van het hele dijktraject is bekleed met gekantelde betonblokken. De bekleding van de boventafel bestaat uit betonzuilen. Voor de dijk lag geen kreukelberm. Daarom heeft Zeeweringen nieuwe teenconstructies geplaatst en een kreukelberm aangebracht. Het onderhoudspad van asfalt dat over het hele traject toegankelijk is voor fietsers, is vernieuwd.

Bijzonderheden

Planning

Oorspronkelijk maakte dijktraject Schorerpolder onderdeel uit van de dijkversterking van de Westelijke Sloehavendam, die projectbureau Zeeweringen in 2007 uitvoerde. Dijktraject Schorerpolder was dan ook gelijktijdig met de Westelijke Sloehavendam ontworpen. De uitvoering van de dijkversterking van Schorerpolder ging in 2007 niet door. Daarna zou de dijkversterking in 2012 uitgevoerd worden, gelijktijdig met de versterking van de Oostelijke Sloehavendam. Het tot twee keer toe uitstellen van de uitvoering had te maken met het feit dat de polder was aangewezen als mogelijke natuurcompensatie voor de aanleg van een containerterminal aan de Westerschelde. Hierover bestond lange tijd onduidelijkheid. Uiteindelijk werd in 2012 besloten het dijktraject Schorerpolder in 2013 te versterken. In de voorbereiding besloot projectbureau Zeeweringen het oorspronkelijke ontwerp uit 2006 te handhaven. Zeeweringen controleerde daarbij wel of het ontwerp voldeed aan de meest recente rekenregels en uitgangspunten. Maar uiteindelijk veranderde er niets aan het oorspronkelijke ontwerp.


Lessons Learned

Als in een projectgebied plannen bestaan die politiek bestuurlijke besluitvorming vergen, kunnen die veel impact hebben op de looptijd van het project. Het is goed om hier rekening mee te houden.


Grens onder- en boventafel

Op de ondertafel van het dijktraject liggen gekantelde betonblokken. De boventafel is bekleed met betonzuilen. Voor het bepalen van de grens tussen de gekantelde betonblokken en betonzuilen heeft Zeeweringen gekeken naar de beschikbaarheid van materialen. Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk gebruikte betonzuilen vanuit de depots van Zeeweringen in te zetten als dijkbekleiding.





Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares