Sint Pieterspolder contract

Sint Pieterspolder contract
Dijkvak Sint Pieterspolder
CM werkproces stap a) Contract (bestek, aanbesteding, gunning, EMVI)

Activity IOR



Sint Pieterspolder

Grondverbetering

Op basis van ervaring met het aangrenzende dijkvak schreef projectbureau Zeeweringen in het contract heel veel grondverbetering voor om zo meerwerk te voorkomen. De aannemer had voor het verbeteren van de ondergrond een het verbeteren van de ondergrond een innovatief idee, dat voorafgaand aan de uitvoering met het projectbureau werd afgestemd. Hij mengde de bestaande slappe grond met cement op een dusdanige wijze dat de grond kon blijven zitten. Op die manier stabiliseerde hij de ondergrond, die uithardde tot een soort betonplaat. Op de betonplaat legde hij doek, gevolgd door een filterlaag van kleine steentjes. Daarop bracht hij de betonzuilen aan. Onderaan het talud verbeterde hij de grond op de traditionele manier (door slappe klei af te graven en nieuwe aan te brengen), omdat hij met de mengmachines niet bij de waterlijn kon komen. Op het bovenste deel van het talud verbeterde hij ook op die manier de grond, zodat hij een goede aansluiting op het onderhoudspad kon maken. Door deze innovatieve werkwijze hoefde de aannemer veel minder grond af te graven en af te voeren en veel minder nieuwe grond aan te voeren. Zo bespaarde hij transporten. Zijn idee was daardoor niet alleen duurzaam, maar kwam ook de veiligheid en leefbaarheid ten goede.

Betonzuilen met eco-toplaag

Volgens het ontwerp zou de aannemer tussen dijkpaal 1346 en dijkpaal 1348 op de ondertafel breuksteen, gepenetreerd met gietasfalt toepassen. In de contractfase besloot projectbureau Zeeweringen de gepenetreerde breuksteen te vervangen door betonzuilen. Normaal gesproken is het toepassen van gepenetreerde breuksteen kostentechnisch voordeliger dan het toepassen van betonzuilen. Omdat op dit deel eerst grondverbetering en het aanbrengen van een waterslot noodzakelijk waren, voordat de aannemer de gepenetreerde breuksteen kon aanbrengen, verviel het kostenvoordeel en koos het projectbureau hier net als in de rest van het dijkvak voor betonzuilen met een eco-toplaag.

Emanuelpolder

Projectbureau Zeeweringen voerde dijkversterking Sint Pieterspolder gelijktijdig uit met dijkversterking Emanuelpolder van het waterschap. Projectbureau Zeeweringen en het waterschap brachten beide dijkversterkingen onder in één contract.





De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares