St. Philipsland contract

St. Philipsland contract
Dijkvak St. Philipsland
CM werkproces stap a) Contract (bestek, aanbesteding, gunning, EMVI)

Activity IOR



de watertoren van Sint Philipsland
Sint Philipsland breuksteen oplossing tpv leidingen
Sint Philipsland werkzaamheden
Sint Philipsland tijdelijke ontgraving tpv transportweg
Sint Philipsland overlagen eerder goedgetoetste basalt
Sint Philipsland losinstallatie voor aanvoer over water

Explosievenonderzoek

In het dijktraject staat een watertoren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog beschoten is. Daarom liet projectbureau Zeeweringen een explosievendetectie uitvoeren. Dat vond echter plaats, nadat het contract met de aannemer was opgesteld. De explosievendetectie gaf een vertekend beeld, omdat er in het dijktraject een voormalige vuilnisbelt lag met (restanten van) ijzeren objecten. Aanvullend onderzoek was dus nodig. De aannemer voor dit dijktraject was gecertificeerd voor het opzoeken en opgraven van explosieven. Projectbureau Zeeweringen vroeg hem daarom zelf onderzoek uit te voeren. De aannemer heeft dat vervolgens als meerwerk opgenomen in het contract. Uiteindelijk trof de aannemer geen explosieven aan in het dijktraject.

Tekortkoming

Eén van de eisen uit het contract was het opstellen van een kwaliteitsplan. Hoewel dat nog niet klaar was, startte de aannemer toch met een aantal voorbereidende werkzaamheden. Daarbij vergat hij de contracteisen over het werken op het schor. Zo moest hij volgens het contract voorzieningen treffen om de begroeiing op het schor te beschermen. Dat had hij niet gedaan, waardoor schade aan het schor ontstond. Daarmee overtrad hij de Wet milieubeheer. Projectbureau Zeeweringen vond deze overtredingen zwaar wegen en heeft hem hiervoor gekort op zijn aanneemsom. Daarnaast was hij in grond gaan graven, die verdacht was van explosieven. Ook daar had hij eerst onderzoek naar moeten uitvoeren en een plan voor moeten opstellen.

Vuilnisbelt

Buitendijks ligt er een oude vuilnisbelt in het dijktraject. Om daar te mogen werken, moest de aannemer een saneringsplan maken en dat ter goedkeuring indienen bij provincie Zeeland. Tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden zette de aannemer de grond ter plaatse van de oude vuilnisbelt tijdelijk opzij en dekte deze af volgens het saneringsplan. Na afloop van de werkzaamheden legde hij de grond weer terug op zijn oorspronkelijke plek.

Lossen van materialen

Projectbureau Zeeweringen bood de aannemer in het contract de mogelijkheid om materialen te lossen bij een bedrijf in de werkhaven van Sint Philipsland. De aannemer benutte deze mogelijkheid alleen voor het lossen van betonzuilen. Voor de aanvoer van de andere materialen maakte de aannemer zelf een losvoorziening in de haven van Sint Philipsland. Verderop in het dijktraject buiten het dorp, maakte hij later nog een loslocatie meteen in de werkstrook. Daardoor hoefde hij minder materiaal over de weg te vervoeren en kon hij besparen op overslagkosten.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares