Stavenisse contractmanagement

Stavenisse contractmanagement
Dijkvak Stavenisse
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



Groot buitendijks plateau bij dijktraject Stavenisse
2014 Stavenisse aanbrengen teenconstructie, schor wordt gespaard
2014 Stavenisse nieuwe bekledingen
2014 Stavenisse voorraad te herplaatsen haringmanblokken

De dijkversterking van dijktraject Stavenisse viel op vanwege de uitzonderlijk goede kwaliteit van het werk. Het was opvallend goed georganiseerd en het werkgebied was netjes en overzichtelijk.

Opslag van materialen

Ongeveer in het midden van dijktraject Stavenisse ligt een groot buitendijks plateau, bijna ter grootte van een voetbalveld. Projectbureau Zeeweringen nam in het contract op dat de aannemer dit plateau tijdens de uitvoering mocht gebruiken voor de opslag van materialen. Voorwaarde was wel dat hij na afloop van de werkzaamheden het plateau van een nieuwe, goede kleilaag zou voorzien.

Tijdelijke dijkovergang

Om bij dijkpaal 955 ter hoogte van gemaal ‘De Noord’ het dijkvak te kunnen bereiken had projectbureau Zeeweringen twee mogelijkheden. Eén ervan was het aanleggen van een tijdelijke dijkovergang voor het gemaal. Volgens de andere mogelijkheid zou de aannemer gebruik kunnen maken van een bestaande dijkovergang op het naastgelegen dijkvak, dat in 2012 versterkt was. In dat geval zou de aannemer beschermende maatregelen moeten nemen, zodat de nieuwe bekleding op het naastgelegen dijkvak in tact zou blijven. Projectbureau Zeeweringen nam deze laatste optie op in het contract. In de uitvoering koos de aannemer echter voor de eerste optie en legde hij voor het gemaal een tijdelijke dijkovergang aan. Daarnaast maakte hij nog een tijdelijke dijkovergang in het midden van het dijktraject.

Werk en transport

Projectbureau Zeeweringen had in het contract vastgelegd dat de aannemer pas na 15 juli (na afloop van het broedseizoen) ter hoogte van het schor mocht werken. Die clausule leidde tot discussie met de aannemer. Volgens Zeeweringen mocht hij tot 15 juli wel langs het schor rijden. De aannemer interpreteerde dat anders en vond werken en rijden hetzelfde. Daardoor koos hij andere transportroutes die tot extra transportkosten leidde. Deze kosten bracht hij in rekening bij projectbureau Zeeweringen, die het daar niet mee eens was. Na onderhandelingen werden beide partijen het eens over de hoogte van het te betalen bedrag. Daarnaast hield de projectecoloog het schor goed in de gaten. Hij constateerde dat er op 1 juli geen broedende vogels meer aanwezig waren en gaf de aannemer vanaf die datum toestemming om ter hoogte van het schor te mogen werken. Projectbureau Zeeweringen leerde uit deze discussie dat het voortaan werk en transport duidelijk moet definiëren in het contract.

Gekantelde betonblokken

De dijkbekleding bestond volgens het contract uit Hillblocks en gekantelde betonblokken, afkomstig uit het depot, maar ook uit depots van andere dijktrajecten. Vanuit de depots waren meer betonblokken beschikbaar dan vooraf ingeschat. Projectbureau Zeeweringen nam deze blokken met een wijzigingsovereenkomst op in het contract. Daardoor hoefde de aannemer minder betonzuilen te kopen en leverden de blokken voor Zeeweringen nog wat op.

Diefstal

Tijdens de uitvoering werden onder andere stalen rijplaten en diesel gestolen. De aannemer plaatste na de diefstal beveiligingscamera’s op de kranen.

Open steenasfalt

Bij het verwijderen van de oude dijkbekleding kwam veel open steenasfalt vrij. Projectbureau Zeeweringen bood volgens het contract de aannemer de mogelijkheid dit te verwerken op het onderhoudspad op het dijktraject. De aannemer verwerkte het oude open steenasfalt en maakte het geschikt voor het nieuwe onderhoudspad. Na ongeveer drie weken bleek het verwerkte open steenasfalt op het onderhoudspad echter los te laten. De oorzaak lag waarschijnlijk in de duur van het transport omdat er tijdens sommige ritten files op de weg stonden waardoor ontmenging kon plaatsvinden. In 2015 zijn de slechte stukken rechthoekig uitgezaagd en van nieuw materiaal voorzien.




De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares