Stormesandepolder Ecologie

Stormesandepolder Ecologie
Dijkvak Stormesandepolder
OM werkproces stap c) Ecologie

Activity IOR



proefvak zuilen met kuiltjes om slib vast te houden
intergetijdenpoelen tbv Levend Waterbouw project
havendam Wemeldinge en zandvang

De detail adviezen die worden verstrekt, dienen om de keuze van de bekleding te ondersteunen. Er wordt een inventarisatie opgesteld met betrekking tot de aanwezige flora. Er komen in de getijdezone veel wieren voor, speciaal voor de dammen van de spuisluis wordt aandacht gevraagd. De beste oplossing hier zou zijn om de dammen ongemoeid te laten en door middel van een blinde glooiing achter langs de dammen te verbeteren. Van de nieuwe bekleding wordt verwacht dat minimaal dezelfde begroeiing zal kunnen worden verwacht als bij de oude bekleding.

Binnen dit werk wordt een plan van ‘Het Levend Waterbouw project’ verwezenlijkt. Het Levend Waterbouw project (voorheen Rijke Dijk project) van Deltares beoogt optimalisatie van aangelegd hard substraat voor ecologie. Dit gebeurt door middel van simpele aanpassingen die geen verandering teweegbrengen in de primaire functie van de waterkering. Langs de dijk zullen drie intergetijdenpoelen van 120 tot 170 meter lang en 5 tot 7 meter breed worden gerealiseerd. Naast de aanleg van deze poelen zal met hetzelfde doel een oesterput worden aangepakt. Na herstelwerkzaamheden zal de oesterput als een grote getijdenpoel functioneren met deels verhard en deel onverhard substraat. Tot slot is het projectbureau voornemens het westelijke hoofd van de haven van Wemeldinge met ca 70 m te verlengen tot een dam zodat het de langsopsluiting van het strand aan de oostzijde versterkt. Naast het tegengaan van zandverlies voor het strand zal met de realisatie ook het oppervlak hoogwatervluchtplaats vergroot worden. Door een steensortering 60-300 kg toe te passen kan aan sommige organismen een schuilgelegenheid en refugium worden geboden.

In 2005 heeft een inventarisatie van broedvogels, amfibieën, reptielen en zoogdieren rondom de Oosterschelde plaatsgevonden.

Als gevolg van een binnendijks depot zal aan de binnenzijde van de dijk vrachttransport plaatsvinden. Hierover wordt in een rapportage vermeld dat in verband met broedvogels vroegtijdig met vrachtwagens moet worden gereden, zodat de vogels de keuze hebben om er al dan niet te nestelen. Wel wordt een maximumsnelheid voorgesteld van 20 km/uur om stofwolken en rondspattend grind te voorkomen. Ook is ter plaatse van het depot onderzocht of de kans bestaat dat beschermde flora en fauna wordt aangetroffen, dit wordt echter niet waarschijnlijk geacht.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares