Terneuzen havens Ontwerp

Terneuzen havens Ontwerp
Dijkvak Terneuzen havens
Decompositie type
TM werkproces stap c) Ontwerp

Activity IOR



plaatselijk aangebrachte open steenasfalt tpv grote instabiliteit
open steenasfalt in sleuf kleine instabiliteit oostzijde Westhaven
aanbrengen open steenasfalt West havendijk
nol gepenetreerde breuksteen met pvc ontluchtingsbuis

De golfrandvoorwaarden waarmee moet worden gedimensioneerd worden in het detailadvies golfcondities toegeleverd.

Het werk aan het dijkvak 'Havens Terneuzen' omvat zowel het ontwerp (inclusief de planprocedure) als de uitvoering van een nieuwe bekleding op de locaties waar de bestaande steenbekleding is afgekeurd en een oplossing voor het stabiliteitsprobleem. Omdat het ontwerp en het bestek niet zijn opgesteld door het Projectbureau zoals gebruikelijk was bij eerdere werken, is er geen ontwerpnota opgesteld. De aanleiding om voor dit dijkvak een separaat inkoopplan op te stellen is gelegen in het feit dat de marktbenadering en de contractvorm voor dit dijkvak aanzienlijk afwijken van de manier van werken bij andere dijkvakken. Op basis van door het projectbureau opgestelde vraagspecificaties waarin wordt aangegeven waaraan de constructie moet voldoen wordt door de aannemer een goede constructie aangeboden. Bij het opstellen van de vraag wordt een risicoanalyse uitgevoerd om in een vroegtijdig stadium problemen en knelpunten, die kunnen ontstaan tijdens de voorbereiding en uitvoering van het project te signaleren zodat in de voorbereidingsfase van het project met beheersmaatregelen hierop kan worden geanticipeerd.

De Toetsgroep, die normaal gesproken de ontwerpen toetst spreekt zich ook bij dit vak uit over het eindontwerp en de manier waarop risico’s dienen te worden afgedekt. De scope die is opgesteld ten aanzien van het meenemen van de Lange Middenhavendam wordt goedgekeurd. Wel wordt aangegeven dat zorgvuldig met de instabiele dijkgedeelten moet worden omgegaan. Ter plaatse van de instabiliteiten (met aan beide zijden een marge van 10m) dient de bestaande bekleding te worden verwijderd. Daarna dient een schil van het talud te worden afgegraven van 1 à 2m. Hoewel 1 m voldoende wordt geacht als dikte voor een drainerende laag, kan het nodig zijn om ongeveer 2m af te graven zodat de oplossing op korte termijn is gewaarborgd en onderhoudsvrij is door de beperkte zettingen die zullen optreden. Vervolgens dient een kleilaag te worden aangebracht waarop een nieuwe, open, constructie, bestaande uit een voldoende doorlatend en samenhangend of bindend opvulmateriaal (bijvoorbeeld fosforslakken) en een open toplaag met een open ruimte van minimaal I0%. Hiervoor is open steenasfalt toegepast.

Het opstellen van een contract was niet eenvoudig, hiervoor was het projectteam contractvoorbereiding havens Terneuzen verantwoordelijk. De missie van het projectteam is tweeledig. Vanzelfsprekend is de primaire doelstelling van het project de realisatie van de verbetering van de bekledingen, inclusief het oplossen van het stabiliteitsprobleem, met als eindresultaat een kwalitatief hoogwaardig product. Secundaire doelstelling is om het werk, met het benodigde draagvlak vanuit de Waterschappen en de Rijkswaterstaat, met een geïntegreerd contract in de markt te zetten. Hierbij is de aannemer verantwoordelijk voor het eindresultaat, gecontroleerd door middel van door de aannemer opgestelde documenten. Het projectteam kwam regelmatig bij elkaar. In deze fase van het project is constant aandacht besteed aan de risico’s die zijn benoemd en geanalyseerd. Eind juni is een voorlichtingsbijeenkomst waar de uitkomsten van de contractvoorbereidingsfase worden gepresenteerd aan een aantal aannemers die mogelijk belangstelling hebben voor dit project. Ter gelegenheid van het gereedkomen van het concept contract is een notitie verschenen waarin onder andere de scope en doelstelling nogmaals zijn geformuleerd en overwegingen zijn geformuleerd waaruit blijkt dat het contract op een goede manier tot een veilige oplossing zal leiden.

Om het projectteam te begeleiden is het Voortgangsoverleg tot stand gekomen. Hierin is bezien in hoeverre het contract werkelijk zal leiden tot een door de opdrachtgever gewenste constructie. In deze groep zijn ook de waterschappen betrokken om ervaring op te doen voor toekomstige werken die wellicht ook op deze manier tot stand zullen komen. Middels presentaties worden de vorderingen aangegeven. Aan het eind van het ontwerptraject ligt er een contractbeheersplan, op basis waarvan een goed product moet kunnen worden gerealiseerd waarbij de aannemer een grotere verantwoordelijkheid krijgt en er voldoende middelen zijn waarmee de opdrachtgever controle kan uitoefenen.
















De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares