Contract


Context VN set links: model = Tholen 2 Contract


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = Tholen 2 Contract

Result =

End Set VN link













herstel kleilaag
resten filtermateriaal
gevonden voorwerp

Op basis van afwijkingsrapporten wordt aangegeven welke extra werkzaamheden zijn verricht. Deze worden vergoed in vaststellings-overeenkomsten. Het ging over materialen die niet goed in het bestek waren beschreven en het uitbreken van een extra stuk oude glooiing.

Op 22 april 2008 is door projectbureau Zeeweringen en waterschap Zeeuwse Eilanden een nadere schouw gedaan betreffende het inzaaien en steenvrij opleveren van het dijkvak Tholen 2. Hieruit bleek dat deze werkzaamheden niet in voldoende mate zijn uitgevoerd. De aannemer is verzocht om op korte termijn deze tekortkomingen te herstellen. Ook andere punten uit de eerder opgestelde lijst (technische opname 27 oktober 2007) te worden hersteld. In maart 2011 zijn op deze dijk oploop- en overslagproeven uitgevoerd. Hier bleek schade te ontstaan die kon worden toegeschreven aan de aanwezigheid van veel stenen in de klei. Het bleek dus dat de gepleegde schoonmaakacties niet in voldoende mate hebben plaatsgevonden. De resultaten van de proeven zijn in een rapportage samengevat. Ook is in een notitie aangegeven op welke wijze deze verontreiniging is tot stand kunnen komen. Nadat tijdens de proeven bleek dat er veel stenen in de klei aanwezig waren is een verkenning uitgevoerd naar de dikte van de kleilaag op het bovenbeloop van de dijk en om te beoordelen hoeveel steenachtig materiaal in de klei aanwezig is. Op 6 locaties zijn met een mobiele kraan sleuven getrokken loodrecht op de dijk, vanaf het bovenbeloop tot aan de onderhoudsstrook. Daarbij is de zone die bij de werken van 2007 vergraven is, geheel ontgraven. Vervolgens is doorgegraven tot aan de zandkern van de dijk om de dikte van de kleilaag vast te stellen. Op het bovenbeloop is op het hele traject een kleilaag aanwezig met een dikte van minimaal bijna 1 m. Bij dijkpaal 1045 en 1053 is een meer dan normale hoeveelheid steenachtig materiaal in de kleilaag naast de onderhoudsweg aangetroffen. Bij dijkpaal 1048+50m is in feite geen echte kleilaag meer aanwezig, maar is sprake van een zeer stenige grondlaag op een dunne kleilaag. Op basis van deze onderzoeken is besloten om de sterk verontreinigde delen zo snel mogelijk te vervangen door nieuwe klei. Op basis van een controle op de aanwezigheid van broedvogels en een ecologische beoordeling is door de provincie aangegeven dat in het kader van de Natuurbeschermingswet geen vergunning nodig is. Hierna zijn in september de benodigde werkzaamheden aangevat, de oude verontreinigde klei is verwijderd en vervangen door goede klei.


Lesson Learned

Naar aanleiding van de problematiek van de aangetroffen stenen in de dijk, deed het projectbureau onderzoek en stelde het een memo op. De volgende mogelijke oorzaken werden geïdentificeerd:

- De klei die wordt ontgraven en op de kruin wordt gezet, kan reeds puin bevatten. Denk hierbij aan een mogelijk puinpad op de bestaande berm of een kleilaag welke puinresten bevat. Indien dit het geval is, bestaat de kans dat het oppervlak van de kleilaag in het boventalud en de kruin ook puinresten bevat welke achterblijven uit de hier in depot gezette klei.

- De vrijkomende materialen en nieuwe materialen komen in contact met de kleilaag waarin de inkassing is gemaakt. Ook kan het oppervlak van het bovenliggend talud in contact komen met deze materialen waardoor hierop mogelijk restanten achter blijven.

- Voorafgaand aan het aanvullen van de grond kunnen er resten materialen achter blijven als deze strook niet goed wordt opgeschoond.

- Er kan moedwillig materiaal worden achtergelaten.










Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares