Viane uitvoering

Viane uitvoering
Dijkvak Viane
CM werkproces stap b) Uitvoering (inclusief risico-analyse en -beheer)

Activity IOR



2014 Viane verwijderen bom
2014 Viane aanbrengen verborgen glooiing
2014 Viane overlaging van gepenetreerde breuksteen met ecolaag

Viane was een klein dijktraject met weinig bijzonderheden. De aannemer startte begin april en kon half juli de werkzaamheden afronden.

Hillblocks

Dijktraject Viane was één van de eerste dijkvakken waar op grote schaal Hillblocks werden toegepast. In de uitvoering leidde dit in het begin tot problemen. Voor het plaatsen van Hillblocks had de kraan een speciale tang nodig. Bovendien kostte het tijd om te ervaren hoeveel kracht nodig was om de Hillblocks met deze tang vast te grijpen. Daarbij vielen geregeld Hillblocks uit de tang of werden ze kapot geknepen. In het begin van het dijktraject is het gebrek aan ervaring terug te zien. Daar liggen de Hillblocks minder netjes dan in de rest van het dijkvak.

Vervuilde grond

Aan de oostkant van het dijktraject zaten olieresten in de ondergrond. Projectbureau Zeeweringen had deze vervuiling vooraf in kaart gebracht en in het contract met de aannemer opgenomen. De aannemer heeft de vervuilde grond ontgraven en afgevoerd.

Explosieven

Bij elk dijktraject bepaalt projectbureau Zeeweringen op basis van historisch vooronderzoek hoe groot de kans is dat er explosieven in de dijk zitten. En bij zogenaamde verdachte gebieden treft het projectbureau vooraf maatregelen. Dijktraject Viane gold niet als verdacht gebied. Desondanks vond de aannemer al bij aanvang van de werkzaamheden een bom in de kreukelberm. De EOD (explosievenopruimingsdienst) verwijderde de bom en maakte hem onschadelijk. Halverwege het dijktraject stuitte de aannemer nog een keer op iets verdachts. Dat bleek een expansievat te zijn. Als gevolg van het vinden van de bom heeft de aannemer de grond die vrijkwam bij het werk onder begeleiding van de EOD moeten zeven voordat deze naar het depot kon.

Basalt herzetten

In het dijkvak zit ter hoogte van dijkpaal 310+40 meter een uitstroomgemaal. De beide dammen van dat gemaal waren bekleed met basaltzuilen, waarvan volgens het contract slechts een deel herzet moest worden. Tijdens de uitvoering bleek echter meer basalt beschadigd te zijn, dan vooraf ingeschat was. Daardoor moest de aannemer uiteindelijk meer basalt herzetten dan contractueel was vastgelegd.









De View-Navigation (VN) pagina's.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares