Voorontwerpnota

Voorontwerpnota
Context PBZ
Type Outcome
Decompositie type IOR



Als het dijkvak vrijgegeven is kan begonnen worden met het ontwerp van de nieuwe bekleding. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het voorontwerp en het definitief ontwerp. Bij het voorontwerp worden meerdere varianten opgesteld die vervolgens tegen elkaar worden afgewogen.

De volgende stappen worden doorlopen:

  • Keuze deelgebieden: Het dijkvak wordt opgeknipt in een aantal deelgebieden die verschillen qua hydraulische belasting, dijkgeometrie of ecologische randvoorwaarden. Daarbij is de verwachting dat deze verschillen zullen leiden tot een andere bekleding.
  • Opstellen ontwerpvarianten voor het onderbeloop: Voor het onderbeloop wordt nagegaan welke bekledingstypes toepasbaar zijn. Op basis hiervan worden voor elk deelgebied de ontwerpalternatieven bepaald. Deze worden gegroepeerd tot 2 à 3 ontwerpvarianten voor het onderbeloop op het hele dijkvak.
  • Keuze voorkeursalternatief onderbeloop: Op basis van technische, ecologische en andere criteria worden de varianten voor het onderbeloop met elkaar vergeleken en wordt het zgn. voorkeursalternatief gekozen. Dit is de variant met de hoogste kwaliteit-prijsverhouding.
  • Keuze overige bekleding: Op basis van de technische en andere voorkeuren wordt de overige dijkbekleding (berm, kreukelberm, etc.) gekozen. De keuze geschiedt rechtstreeks omdat er weinig alternatieven zijn en de technische en ecologische voorkeur meestal hetzelfde zijn.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Onderdeel van Ontwerpen
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares